Stečaj želi 14 preduzeća

Regionalne vesti - Utorak 21.07.2015 - 13:45

Raspliće se sudbina 44 firme koje su u junu ostale bez zaštite od prinudne naplate. Postupak pokrenut u "Betonjerki", HI "Župa" i VP "Južna Morava".

samo 5 od 26 preduzeca posluje pozitivno FOTO: Vec.novosti/Z. Radović - S. Bulatović samo 5 od 26 preduzeca posluje pozitivno FOTO: Vec.novosti/Z. Radović - S. Bulatović
Mesec i po dana poslovanja bez zaštite od prinudne naplate potraživanja u stečaj je oteralo tri od ukupno 44 preduzeća. Još 14 firmi je podnelo predlog za pokretanje stečajnog postupka, a od njih je deset i ušlo u predstečajni postupak. 
 
Samo pet, od preostalih 26, posluje sa računima u "zelenom". Ostali su mahom do početka juna u - blokadi.
 
U stečaju su "Betonjerka" iz Aleksinca, HI "Župa" iz Kruševca i VP "Južna Morava" iz Niša. Agencija za privatizaciju je kao privremeni stečajni upravnik imenovana u prethodnim stečajnim postupcima IMK "14. oktobar", "Vršački vinogradi", "Vojvodinaput-Bačkaput", Preduzeće za puteve Beograd i PPT Kočna tehnika. Većina ostalih preduzeća nada se da će nekako opstati.
 
Radnici i akcionari Beogradske industrije piva protive se ideji da makedonski biznismen Svetozar Janevski zakupi BIP za 50.000 evra mesečno, ali ne vide ni svoje preduzeće u stečaju, iako im je država namenila takvu sudbinu.
 
U stečaj ne želi ni "Boreli". Njihova ideja je da svih oko 500 zaposlenih uzme otpremnine. Odobren im je socijalni program.
 
- Fabrika bi prestala da radi dve nedelje - kaže Zorka Crnogorac, direktor. - Posle toga bi se oko 220 ljudi vratilo na posao, jer mi imamo ugovorene poslove za "Kopitarnu" i "Lenči". Sa tih 220 ranika potpisali bismo ugovor o privremenim i povremenim poslovima. Probaćemo tako da poslujemo kako ne bismo izgubili kupce. Videćemo šta Agencija za privatizaciju planira sa nama. Da li ćemo u stečaj ili će opstati plan reorganizacije.
 
Spas traže i u Kraljevu. Formiran je Inicijativni odbor za spas "Fabrike vagona", "Magnohroma" i "Autotransporta" i za osam dana su prikupili 6.714 potpisa za peticiju kojom zahtevaju pokretanje kraljevačke privrede. Poslaće je premijeru Aleksandru Vučiću.
 
S druge strane, radnici mnogih preduzeća shvatili su da više nema mesta "kockanju" i opredelili se za socijalni program. Svih 116 zaposlenih u "Livnici" Topola izabralo je otpremnine.
 
- Za realizaciju socijalnog programa Vlada Srbije obezbedila je 52 miliona dinara - objašnjava Radovan Ilić, direktor "Livnice". - Svi radnici su izabrali opciju socijalnog programa, a to znači 200 evra po godini staža. Agencija za privatizaciju treba da postavi stečajnog upravnika, koji u roku od 90 dana treba "Livnicu" da pripremi za stečaj.
 
Ministar privrede Željko Sertić ukazuje da će se do 31. oktobra znati koja od 44 firme koje više nemaju zaštitu od poverilaca će biti privatizovane, a koje odlaze u stečaj ili im predstoji neka druga vrsta zatvaranja.
Večernje novosti/OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: