Stižu pare za izmeštanje pruge iz Niša

Regionalne vesti - Sreda 13.12.2017 - 13:44

Kredit u vrednosti od oko 250 miliona evra za izmeštanje pruge iz centra Niša, ali i modernizaciju pruge do Dimitrovgrada, kako je rekla ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, trebalo bi da bude potpisan u toku ovog meseca.

Izgradnja obilaznice koštaće oko 80 miliona evra FOTO: Free Images Izgradnja obilaznice koštaće oko 80 miliona evra FOTO: Free Images

Izgradnja obilaznice oko Niša, kao i modernizacija i elektrifikacija pruge Niš - Dimitrovgrad, kaže Mihajlovićeva, biće finansirani parama Evropske investicione banke.

- Mi smo obećali prošle godine proces eksproprijacije, koji je započeo, obećali smo da ćemo naći način kako ćemo finansirati, uradili smo to. Dakle to je jedan ogroman, važan projekat, ako želimo dalje da razvijamo Niš - rekla je ministarka.

Podsetimo, gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da će rad na obilaznici biti započet krajem 2018. ili početkom 2019. godine. Tada je koordinator projekta izmeštanja pruge Ljubivoje Slavković rekao da se kraj radova očekuje 2022. godine i da će izgradnja obilaznice koštati oko 80 miliona evra.

Inače, već godinama se priča o tome da će pruga iz centra grada biti izmeštena, a prvi konkretan korak bilo je potpisivanje Protokola o izmeštanju pruge 2012. godine.

Međutim, nakon toga je bivši direktor "Železnica" Dragoljub Simonović rekao da se od toga odustalo i da prugu treba elektrifikovati, zbog čega je reagovao tadašnji zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković, ali i opozicija.

Pre dve godine je Republička agencija za prostorno planiranje zabranila elektrifikaciju pruge, što je za neke značilo da će ona biti izmeštena. Konačno, češka firma Sudop Praha je parama Evropske unije u proleće 2016. završila projekat obilaznice.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: