Sve malverzacije u Doljevcu

Regionalne vesti - Četvrtak 10.04.2014 - 11:16

Istraga niške policije pokazala je da su osumnjičeni funkcioneri i privrednici iz Doljevca, asfaltirali već asfaltirane ulice, izbegavali plaćanje poreza, iznajmljivali nepostojeće mašine i oštetili budžet za preko 40 miliona dinara.

Asvaltirao već asvaltirane ulice (Foto: Kurir) Asvaltirao već asvaltirane ulice (Foto: Kurir)
U opsežnoj akciji u sredu je uhapšeno 11 osoba. Mera zadržavanja određena je Ivanu S. inspektoru Poreske uprave u Doljevcu, Gradimiru S. predsedniku MZ Malošište, Bojanu T, zameniku direktora JKP Doljevac, Saši M, vlasniku firme "Sale Kop" Kočane, Siniši D. vlasniku firme "RD 180" Orljane, Dragani M, radnici JKP Doljevac, Zoranu E, nadzornom organu u JKP Doljevac i radniku Direkcije za izgradnju opštine Doljevac, Draganu U, radniku JKP Doljevac, Davoru S, radniku JKP Doljevac, Draganu Đ, vlasniku firme "Pekop" Belotinac, Draganu V, radniku firme "Vodogradnja" Pukovac, dok se za Zorana C, nadzornog organa u AD “Niskogradnja” Niš, još utvrđuje da li će mu biti određena mera zadržavanja.
 
U bekstvu su predsednik Opštine Doljevac Goran Ljubić, njegov brat i vlasnik preduzeća “Vodogradnja” Zoran Ljubić, direktor JKP Doljevac Dejan Smiljković, Bratislav D, nadzorni organ u Direkciji za izgradnju Doljevac, kao i Slobodan Z. iz Ćuprije.
 
Njima se na teret stavlja više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja, zloupotrebe službenog lica i falsifikovanje službenih isprava.
 
Sumnja se da je 2012. godine doljevačka Direkcija za izgradnju sklopila ugovor sa niškom “Niskogradnjom” o asfaltiranju već asfaltiranih ulica u Doljevcu, čime su budžet Opštine oštetili za više od 760.000 dinara.
 
Goran Ljubić je, stoji u policijskom saopštenju, svom bratu Zoranu bez naknade i van procedure dozvolio eksploataciju zemljišta sa parcela u Malošištu i time naneo štetu Opštini veću od 22 miliona dinara.
 
Takođe se sumnja da je Zoran Ljubić u toku 2007. godine, kupio nekoliko parcela pored auto-puta Beograd-Niš-Leskovac, a nakon toga ih prodao OMV-u za 1.000.000 eura, iznos koji je mnogo veći od cene koju je platio prilikom kupovine. Da bi izbegao plaćanje poreza na kapitalnu dobit, Zoran i njegov otac Miodrag su, navodno zbog rešavanja stambenog pitanja, od Hranisalava T. iz Pukovca, kupili određene nepokretnosti za iznos od 1.200.000 eura, gde su nesrazmerno uvećali vrednost kupljene imovine. Na taj način, Zoran je izbegao da plati porez na kapitalnu dobit, koja iznosi 16,5 miliona dinara, za koliko je i oštetio budžet Republike Srbije.
 
Brojnim proverama je utvrđeno, kako stoji u saopštenju, da je JKP Doljevac, u periodu od 2011. do 2013. sa više privatnih preduzeća sa teritorije opštine Doljevac, zaključivalo ugovore o zakupu radnih mašina, a da određena dokumentacija ne postoji ili je retroaktivno sačinjena.
 
Daljim proverama utvrđeno je da je "Vodogradnja" iz Pukovca od JKP Doljevac naplatila iznos od 550.800,00 dinara bez pravnog osnova.
 
Utvrđeno je i da preduzeće "RD 180" Orljane ne poseduje mašinu koju je navodno iznajmljivalo JKP Doljevac, a za čije je iznajmljivanje iz opštinskog budžeta, po fakturama iz 2012.godine, isplaćeno skoro 3,15 miliona dinara. Po podizanju novca sa računa preduzeća "RD 180" je zatvoreno.
 
Uhapšenima je određena mera zadržavanja od 48 sati, a nakon toga će svi biti sprovedeni u nadležno tužilaštvo.
 
Južne vesti

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: