Svetski matematički poduhvat u Nišu

Regionalne vesti - Petak 15.05.2015 - 16:46

Oko 1.000 đaka i nastavnika pedesetak osnovnih i srednjih škola iz cele Srbije u subotu 16. maja u 12 sati okupiće se u niškoj hali "Čair" da zajedno prave ogroman geometrijski fraktal "Tepih Sjerpinskog".

Foto: FB strana Foto: FB strana

Kako piše na sajtu Ministarstva prosvete, ova akcija je deo svetskog projekta u kom učestvuje više od 420 škola u 32 zemlje sveta sa preko 26.880 dece, što ga čini jednim od najmasovnijih projekata iz matematike koji su do sada izvedeni.

Srpski đaci će napraviti osminu fraktala.

Srbija je napravila veliki uspeh jer je prva zemlja gde će se praviti ovako veliki tepih van Španije - piše na sajtu Ministarstva prosvete.

Fraktal "Tepih Sjerpisnkog" dobio je naziv prema Vaclavu Sjerpinskom koji ga je opisao 1916. godine. On se, kako objašnjava Anica Tričković, nastavnica matematike u školi u Žitorađi i koordinator ovog projekta za Srbiju, formira tako što se kvadrat, odnosno nulta iteracija, podeli na 9 jednakih manjih kvadrata sa stranicama dugim kao jedna trećina stranice početnog.

Srednji kvadrat se oduzme, a isti postupak se primenjuje na preostalih osam. Postupak se nastavlja dalje, kažu matematičari, do beskonačnosti, a svaki od njih naziva se iteracijom.

U Nišu će biti i jedan od autora ovog projekta profesor Hose Luis Rodrigez Blankas sa Katedre za matematiku Univerziteta u Almeriji iz Španije.

Događaj, uz podršku Grada Niša i Opštine Žitorađa, organizuje OŠ "Toplički heroji" iz Žitorađe čiji su đaci u januaru već pravili delove ovog fraktala.

U svetu je u toku izrada tepiha sedme iteracije koji će biti dimenzije 43,74 metara i sadržaće 512 manjih tepiha četvrte iteracije koje sklapaju deca širom sveta starija od 3 godine.

Svaki centar koji učestvuje u projektu pravi četvrtu iteraciju "tepiha" pri čemu 64 deteta koriste po 64 nalepnice - ukupno po 4.096 nalepnica. Škole će te nalepnice i šablone dobiti pri registraciji.

Planirano je da se projekat na svetskom nivou završi sledeće godine kada će biti prikazan na 13. međunarodnom kongresu "Congress of Mathematical Education" (ICME), koji će biti održan u Hamburgu od 24.do 31. jula 2016. godine.

Autor S. J. Južne vesti

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: