Test disanja otkriva rak dojke za deset minuta

Zivot i stil - Ponedeljak 10.03.2014 - 07:14

Mamografiju bi uskoro mogla da zameni nova i bezbolna metoda testiranja raka dojke, navodi "Dejli Mejl". Test disanja “The BreathLink” za samo deset minuta reaguje na ćelije tumora.

marin/freedigitalphotos.net marin/freedigitalphotos.net

Žene treba dva minuta da dišu u aparat koji potom sedam do osam minuta analizira nivo hemikalija u dahu i pokazuje da li ima naznaka raka dojke ili ne.

Ovaj način testiranja jednako je tačan kao i rendgenski zraci koji se koriste u uobičajenom testiranju. Naučnici smatraju da bi ovaj test mogao da smanji nepotrebnu izloženost opasnom zračenju i bolnoj mamografiji. Štaviše, test je dobio odobrenje Evropske komisije i već se prodaje u Evropi.

- Rezultati istraživanja potvrdili su ako je rezultat izdisajnog testa negativan, verovatnoća da žena nema rak dojke iznosi 99,9 odsto. Prednost je u tome što žene ne bi morale da idu na mamografiju i izlažu se rendgenskim zracima bez potrebe - tvrdi izumitelj ovog testa dr Majkl Filips.

Iako su potrebna dalja istraživanja postoji nada da bi ovaj test mogao da postane svakodnevnica, baš kao vađenje krvi ili analiza urina.
 

SUPER ZENA, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: