Trećina škola na jugu štrajkuje

Regionalne vesti - Ponedeljak 17.11.2014 - 12:00

Zbog štrajka prosvetnih radnika časovi su skraćeni na pola sata u trećini škola na jugu Srbije.

(Ilustracija) (Ilustracija)

Od ukupno 119 osnovnih 35 osnovnih i srednjih škola u Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu je u štrajku, kazali su u Školskoj upravi Nišavskog okruga.

U Školskoj upravi očekuju da dođe do izmena u toku naredne nedelje.

U Samostalnom sindikatu obrazovanja kazali su da u Nišu štrajkuje 26 škola.

Prema podacima Školske uprave, od 63 škole na teritoriji šest opština Jablaničkog okruga, u štrajku je 21, ali predsednici sindikata tvrde da je taj broj daleko veći.

Ni u tim školama ne štrajkuju svi zaposleni.

- Od 21, u devet škola se svi radnici pridržavaju štrajka, odnosno, drže skraćene časove na 30 minuta. U jednoj od škola u štrajku je samo jedan radnik – rekao je načelnik školske uprave Tomislav Simonović.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije za Jablanički okrug Aleksandar Ničić rekao je da članovi tog sindikata štrajkuju u 30 škola.

Od 16 škola u kojima svoje članove ima sindikat „Nezavisnot“, štrajkuje se u 11. Gimnazija u Leskovcu je jedina od većih škola sa većinskom sindikatom „Nezavisnost“ koja se nije pridružila protestu prosvetnih radnika.

Prosvetari zahtevaju izuzeće od odluke o smanjenju zarada za 10 posto, smatrajući da su njihove plate već niske.

 

JuGmedia, Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: