Tularemija oko Niša

Regionalne vesti - Nedelja 25.01.2015 - 19:28

Epidemija tularemije, odnosno zečje groznice, u selu Zapljanjska Toponica kod Gadžinog Hana je suzbijena po rečima nadležnih u Institutu za javno zdravlje u Nišu.

Ilustracija FOTO topvesti.info Ilustracija FOTO topvesti.info

Međutim, tularemija je i dalje prisutna u više sela Nišavskog i Topličkog okruga.

U okolini Doljevca, Žitorađe, Prokuplja, Aleksinca, Svrljiga, i Niša je obolelo više od 40 meštana.

U selu Zaplanjska Toponica novoobolelih nema od 25. decembra, ali neki meštani još su pod terapijom. Posle preležane tularemije, Vlada Stojković vratio se svakodnevnim seoskim poslovima.

U selima Nišavskog i Topličkog okruga, u kojima je od tularemije obolelo više od 40 ljudi, nema epidemije. Reč je o sporadičnim slučajevima.

U selima u kojima ima obolelih, uglavnom o tome nisu informisani, pa i ne preduzimaju posebne mere zaštite od bolesti koju prenose najčešće miševi.

Bolest se prenosi vodom, hranom, kontaktom sa glodarima ili zagađenim predmetima i vazduhom. Ne prenosi se kontaktom između ljudi.

Epidemiolozi kažu da su se miševi, koji su i najčešći prenosioci tularemije, prošle godine namnožili više nego ranije, pa je pojava bolesti u narodu poznatije kao zečja groznica bila očekivana.

RTS, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: