Uklonili ruglo – preti im kazna

Regionalne vesti - Utorak 02.06.2015 - 11:35

U O.Š. „Ćele-kula” naslikali mural kojim su prekrili nepristojne poruke na zidovima zgrade, ali je komunalna inspekcija zapretila kaznom jer je sve rađeno „bez odobrenja”

Foto: T. Todorović Foto: T. Todorović

Jednogodišnji trud nastavnika i učenika OŠ „Ćele-kula” u Nišu da urede dvorište i fasadu školskog objekta „nagrađen” je neverovatnom odlukom komunalnih službi. Zidovi škole koja se nalazi nedaleko od Ćele-kule, jedinstvenog spomenika u svetu koji su Turci podigli od lobanja srpskih junaka poginulih u Boju na Čegru, bili su poslednjih godina pravo ruglo – ispisani grafitima sa nepristojnim porukama. Iz tog razloga rukovodstvo obrazovne ustanove, rekla je za „Politiku” psiholog Snežana Nešić, odlučilo je da sakupi novac i uredi dvorište i fasadu škole:

– Poslednjih devet meseci, od početka ove školske godine vodili smo sa našim đacima veliku akciju prikupljanja sekundarnih sirovina, najviše starih novina i papira, ali i plastične i staklene ambalaže. Svesni smo da lokalna samouprava nema posebna sredstva za ove namene i odlučili smo da prodajom sekundarnih sirovina obezbedimo novac za uređenje objekta škole. Finansirali smo uređenje dvorišta i zidova fasade na zgradi pored glavnog ulaza, ali još više bočne strane prema Bulevaru Nemanjića i uz školsko igralište, gde je bilo najviše ružnih slika i grafita.

Da bi fasada obrazovnog objekta izgledala lepše, ova niška škola angažovala je svoje, ali i đake Umetničke škole i studente Fakulteta umetnosti da se izradi veliki mural na zidovima prema Bulevaru Nemanjića – kaže direktorka škole Zorica B. Jovanović. Ali…

– Samo što je uređenje fasade na bočnoj strani završeno, a ističem da je sve rađeno pod našom kontrolom, i nacrt i realizacija murala, u školu su došli predstavnici komunalnih službi i od nas zatražili da im pokažemo odobrenje na osnovu kojeg smo sredili objekat, ili će nas kazniti. Prosto ne možemo da verujemo da se nešto tako dogodilo.

Komunalne službe su nam saopštile da su postupile po prijavi. Po čijoj!?! Sada od gradske opštine Medijana tražimo odobrenje za nešto što je korisno i već urađeno, u protivnom sledi nam kazna od 150.000 dinara – kaže direktorka škole.

Veoma je zanimljivo što su, kako smo saznali, niški komunalci najavili da će tražiti, naravno ukoliko škola retroaktivno ne dobije rešenje za radove na fasadi, da se izgled fasade vrati u prethodno stanje! Da li to znači da se naslikani mural prekreči i ponovo ispišu psovke i opet napravi ruglo?

Kako saznajemo, prijava protiv škole podneta je zbog toga što su na muralu pored svega drugog naslikane i dve lobanje, što je prema nečijoj proceni neprimereno.

U Nišu se pitaju da li je taj ko je podneo prijavu, ali i da li komunalne službe znaju da je ova Osnovna škola pre više od pola veka dobila ime po Ćele-kuli, podignutoj posle bitke na brdu Čegar za oslobođenje Niša od Turaka 1809.godine i koju su vodili ustanici vojvode Stevana Sinđelića protiv turske vojske.

Takođe je dilema i da li znaju da su jedinstven spomenik Turci napravili od lobanja poginulih Sinđelićevih junaka u istorijskom i legendarnom Boju na Čegru kako bi zastrašili stanovnike Niša.

I dan-danas te lobanje uzidane u spomenik su najveći simbol slobodarskog duha i otpora prema osvajačima i okupatorima ne samo u Nišu.

 

T. Todorović, Politika

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: