Vinarstvo šansa juga Srbije

Regionalne vesti - Nedelja 20.09.2015 - 09:54

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković u subotu je u selu Donji Matejevac kod Niša otvarajući manifestaciju "Matejevačka berba 2015", koja označava početak sezone berbe grožđa i proizvodnje domaćih vina u duhu starih običaja Matejevačkog vinogorja, ocenila da je uzgajanje vinove loze razvojna šansa Srbije.

Ministarka obećala podršku vinogradarima. Foto: Beta /Milan Obradović Ministarka obećala podršku vinogradarima. Foto: Beta /Milan Obradović

"Srbija je zemlja sa razvijenom vinskom ; kulturom i dugom tradicijom. Vinogradarstvo predstavlja važnu granu agroindustrije, a vino je značajan proizvod za razvoj turizma, odnosno za posetu vinskim krajevima, a i samo uzgajanje vinove loze je naša velika razvojna šansa", rekla je Bogosavljević Bošković.

Minsitarka je rekla da se značaj današnje manifestacije ogleda u promociji vinogradarstav i vinarstva, međunarodnoj saradnji i uspostavljanju novih kontakata, prilici za sticanje novih klijenata i kupaca i očuvanju tradicije porodičnih vinarija i podruma.

Ministarka je podsetila da se kroz mere podrške Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine za podizanje novih modernih zasada vinograda stvara dobra osnova za obnovu i razvoj vinogradarstva, što je dobra osnova za ruralni razvoj, promociju lokalne hrane, kulturnih vrednosti i tradicije.

"Kroz podršku podizanja vinograda, matičnih zasada vinove loze, sertifikaciju i selekciju, podršku opremanja vinarija, unapređenje kvaliteta vina, promovisanje oznaka geografskog porekla, kupovinu nove opreme i mehanizacije pruža se dobra prilika za brži razvoj ove oblasti. Moderna proizvodnja i tehnologija, obnavljanje zasada i sve veći broj mladih u vinogradastvu poboljšavaju položaj porodica koje se bave poljoprivredom i doprinose da mladi ostaju na svojim imanjima što je uslov za stabilan razvoj poljoprivrede i sela", rekla je Bogosavljević Bošković.

Nakon otvaranja manifestacije ona je posetila domaćinstvo porodice Stefanović koje se bavi voćarskom proizvodnjom.

Manifestaciji "Matejevačka berba 2015" prisustvovali su gradonačelnik Niša Zoran Perišić i predsednici lokalne samouprave.

Novi Magazin, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: