Vučić: Početak radova na deonici Niš - Merdare pre kraja 2016.

Regionalne vesti - Četvrtak 27.08.2015 - 12:46

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beču sa predsednikom EBRD-a Sumom Čakrabartijem sa kojim je razgovarao o projektima koje će Srbija predstaviti na samitu Zapadnog Balkana.

U Beču se održava Samit o Zapadnom Balkanu. Foto: RTS U Beču se održava Samit o Zapadnom Balkanu. Foto: RTS

Vučić je istakao da je za Srbiju jedan od najvažnijih projekata izgradnja autoputa Niš-Priština-Drač, i izrazio očekivanje da, ubrzanom izradom studije o izvodljivosti i kompletne projektne dokumentacije, Srbija već pre kraja 2016. godine može da počne sa izvođenjem građevinskih radova na deonici puta Niš - Merošina - Prokuplje - Kuršumlija - Merdare, u dužini od 77 kilometara.
 
Čakrabarti je naglasio da će EBRD učiniti sve kako bi ubrzao realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta za ceo region, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.
 
Predsednik EBRD je istakao da on lično često Srbiju navodi kao primer uspešnih fiskalnih reformi i iskoristio je priliku da pozove Vučića da prisustvuje velikom Investicionom samitu u Londonu, u februaru sledeće godine.
 
Vučić je od EBRD-a zatražio savete i pomoć u privlačenju stranih investicija, podršku projektima Svetske banke u privatizaciji preduzeća, naročito onih u restrukturiranju, kao i njihovo iskustvo u razvijanju preduzetničkog duha, čiji nedostatak je, po njegovom mišljenju, najveća smetnja brzom ekonomskom napretku Srbije.

I Vučić i Rama u više navrata su potencirali značaj izgradnje auto-puta od prošlogodišnjeg Berlinskog samita za koji su istakli da je važan infrastrukturni projekat za region s ciljem povezivanja dva naroda.
 
Srpski premijer je proteklih meseci isticao da će naša zemlja, čak i ako Evropska unija finansijski ne bude podržala taj projekat, iz sopstvenih sredstava završiti sopstvenu deonicu auto-puta.

Izgradnja autoputa Niš-Priština-Drač je jedini za koji je održan zaseban sastanak u okviru Samita o zapadnom Balkanu.

Sastanku su prisustvovali premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama, kosovski premijer Isa Mustafa, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, predsednik Evropske investicione banke (EIB) Vernr Hojer i predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti.

U Beču se danas zavšava Samit o zapadnom Balkanu, koji će okupiti lidere regiona i EU, sa ciljem da se podstakne evropski put regiona, ali i da se, zbog trenutne situacije, pokuša pronaći rešenje problema sa azilantima.

Samit je nastavak berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel i koji ima za cilj podsticanje saradnje na Balkanu, doprinoseći time daljem razvoju, a sve u svrhu podsticanja procesa evropskog približavanja.
 
Današnji dan počeće konferencijom za novinare šefova diplomatija i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, koji će izvestiti o ciljevima Samita.
 
Kako je najavljeno samit bi u 11 sati trebalo da otvori austrijski kancelar Verner Fajman, a o rezultatima, po završetku, javnost će informisati on, nemačka kancelarka Angela Merkel, visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini i, u ime regiona, srpski premijer Aleksandar Vučić.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: