Za ove posledice solarijuma verovatno niste znali

Zivot i stil - Ponedeljak 20.04.2015 - 21:19

Pored toga što izazivaju rak kože, naučnici su sada došli do otkrića da solarijumi mogu biti prenosioci i raznih bakterija i virusa.

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dermatolog Don Mari Dejvis, s Klinike "Mayo", kaže da bakterije i virusi mogu da prežive u solarijumu uprkos velikoj toploti.

Ona je objasnila da svi ljudi na koži imaju bakterije koje prenesu na krevet u solarijumu koji se dok ležimo zagreje, ali ne dovoljno da bi sterilisao površinu i ubio bakterije koje su prenete, a nakon toga te bakterije postaju jače i otpornije.

- Ukoliko se znojite to će samo pospešiti razvoj i razmnožavanje bakterija, a ako imate oštećenu kožu ili neku posekotinu, veća je verovatnoća da ćete dobiti neku infekciju - dodala je Don.

Strafilokoka, bakterija koja može da uzrokuje infekciju kože i koja može biti opasna po život, herpes i polne bradavice koje dovode do HPV-a su najčešće infekcije koje se dobijaju ležanjem na krevetima u solarijumu.

- Ultraljubičasto svetlo teoretski može ubiti bakterije, ali u solarijumu nije dovoljno jako da bi ih uništilo - upozorava Dejvis i navodi da je najbolji način da se spreči dobijanje ovih infekcija, izbegavanje solarijuma.
 

INDEPENDENT.CO.UK

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: