Zaev: Ahmeti odgovoran za užasnu situaciju u MKD

Regionalne vesti - Utorak 16.06.2015 - 19:22

Lider SDSM Zoran Zaev optužio je najveću albansku partiju DUI koja je koalicioni partner u Vladi premijera Gruevskog da je odgovorna za stanje u Makedoniji.

Ne nazire se kraj krize u Makedoniji Ne nazire se kraj krize u Makedoniji

Zaev je kazao da je "odgovornost za užasnu situaciju u Makedoniji" lidera DUI Alija Ahmetija i same te stranke jasna u svakom smislu.

On je, prezentujući prisluškivane razgovore između čelnika DUI rekao da "ništa od onoga što je uradio Gruevski, od kriminala i korupcije, do udara na ljudske slobode i prava, ne bi bilo moguće bez znanja i podrške njegovog koalicionog partnera DUI".

Zaev je na konferenciji za novinare u sedištu SDMS pozvao "časne funkcionere DUI da napuste Vladu Nikole Gruevskog koja je napravila egzistencijalni i demokratski potop u Makedoniji i da zajedno (sa SDSM) formira Vladu koja je pripremiti i organizovati (vanredne parlamentarne) izbore".

On je naveo i da su članovi DUI bili u velikoj meri oprezni u telefonskim razgovorima što, kako je naveo, pokazuje da su znali da su prisluškivani.

"Audio snimci koje ćete čuti danas su dovoljni za razobličavanje vladanja tesne grupe u DUI, koja po mnogo čemu nalikuje na vladanje tesne grupe (Nikole) Gruevskog. Razlog za njihovu trpeljivost prema Vladi u kojoj su bili i potcenjivani upućuje da im primarni cilj nisu bili građani, njihovo glasačko telo, već moć i vlast za lične interese i novac", kazao je Zaev.

Lider SDSM optužio je lidere vladajućih partija Nikolu Gruevskog, koji je na čelu VMRO DPMNE i lidera DUI Alija Ahmetija, da su se dogovarali i oko rušenja divlje gradnje, umesto da to rade nadležne institucije.

"Licemerje kojim manipuliše DUI je isto kao i (licemerje) VMRO-DPMNE, koji igrajući na nacionalističku kartu drže građane kao zatočenike lažnog nacionalizma", kazao je Zaev, nakon čega je novinarima i pustio najavljene telefonske razgovore.

Zaev je rekao i da SDSM traži formiranje tehničke Vlade od aprila 2014. godine, kada nije priznao rezultate tadašnjih vanrednih parlamentarnih izbora i od kada njegovi poslanici ne učestvuju u radu makedonskog parlamenta, kao i da je uslov za nastavak pregovora o prevazilaženju krize u Makedoniji "formiranje tehničke Vlade šest do devet meseci pre izbora".

Na sastanku u Skoplju pod okriljem Evropske komisije, kome je prisustvovao i evropski komesar Johanes Han, 2. juna je u načelu dogovoreno da se vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji održe do kraja aprila 2016. godine, a sa time su se složili Gruevski, Zaev, Ahmeti i lider opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA) Menduh Tači.

B92

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: