Žele da sačuvaju firmu, uprkos problemima

Regionalne vesti - Utorak 15.09.2015 - 14:21

Preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom "Vuk Karadžić" u Nišu godinama nema dovoljno posla iako ima šezdesetak zaposlenih. U toj štampariji 56 su invalidi, čija je želja da sačuvaju firmu iako ima mnogo problema.

Posao zavisi od gradskih preduzeća. Foto: SkyscraperCity Posao zavisi od gradskih preduzeća. Foto: SkyscraperCity

Aleksandar Pavlović u ovoj zaštitnoj radionici radi 19 godina. Plaši ga kaže da zbog nedostatka posla može da ostane bez radnog mesta.

"Zadovoljni smo dobro, ali plate mnogo kasne nismo primili već dugo godina pa nisu redovne plate, pa snalazimo se, i knjižice su nekad bile neoverene, sad su overene do oktobra i videćemo posle šta će biti", kaže Aleksandar Pavlović, radnik zaštitine radionice "Vuk Karadžić".

Koliko će posla ovde biti zavisi od gradskih preduzeća. Od pedeset, koja posluju u Nišu, samo tri naručuju posao u zaštitnim radionicama.

"Zato što nam je osnovni račun u blokadi mi ne možemo kao preduzeće da učestvujemo na klasičnim tenderima, ali sva javna preduzeća ili privatna, nije bitno, mogu da raspišu rezervisanu nabavku koju je zakon predvideo gde mi možemo da učestvujemo i tada učestvuju samo zaštitne radionice širom Srbije, međutim kod naših ovh lokalnih javnih preduzeća ili privatnih, svejedno, ne postoji nikakva dobra volja da se raspiše rezervisana javna nabavka", kaže Bratislav Stojković, direktor zaštitne radionice "Vuk Karadžić".

Od 28.000 osoba sa invaliditetom u Nišu, u tri zaštitne radionice radi svega sto šezdeset troje ljudi.

"Preko 85 procenata je invalida zaposleno konkretno 56 osoba, a ako uzmemo statistički podatak da je najveći broj osoba sa invaliditetom u gradu Nišu oko 10 do 20 procenata osoba sa invaliditetom i ako uzmemo taj podatak i osobe koje rade u ovom preduzeću i njihove porodice onda možemo videti koliki je značaj da ova preduzeća trajno rade svoj posao", kaže Jordan Ivanović, član skupštine preduzeća.

Tešku situaciju ovde dodatno komplikuje to što je jedan radnik tužio firmu, pa će ova mašina za ceo proces štampe uskoro na prodaju.
 

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: