Žene šefice pravednije određuju plate

Zivot i stil - Petak 11.04.2014 - 07:14

Žene rukovodioci ravnopravnije raspoređuju plate podređenima, ali su manje izdašne u pogledu povećanja plata, pokazala je studija objavljana u reviji “Ekonomija i statistika Insee”.

stockimages/freedigitalphotos.net stockimages/freedigitalphotos.net

Razlike u primanjima među polovim u firmama u kojima žene rukovode smanjene su sa 85 na 30 odsto, navodi se u studiji objavljenoj u listu “Figaro”.

Žene su, medjutim, škrtije u pogledu visine plata, jer, prema podacima objavljenim u ovoj studiji, plate u firmama u kojma su žene na čelu u proseku su za 2,5 do tri odsto niže nego u kompanijama koje imaju muškarca za šefa.

U studiji se kao razlozi manjih plata u firmama sa ženskim šefovama navode činjenice da su zahtevi žena skromniji nego muškaraca, zatim da su one, uz veoma retke izuzetke, na čelu manje prestižnih preduzeća, kao i da se ženama teže izlazi u susret kada traže sredstva za povećanje plata.

Žene uspevaju da u 35 do 42 odsto slučajeva dobiju saglasnost za povećanje plata podređenima a muškarci u 55 odsto slučajeva.
 

TANJUG, SUPER ŽENA, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Zivot i stil

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: