Zloupotrebljeno skoro pola budžeta

Regionalne vesti - Četvrtak 29.12.2016 - 19:04

Od 490 miliona dinara, koliko je lokalna vlast Bele Palanke potrošila u 2015. godini, čak 187 miliona je utrošeno "nenamenski", otkrili državni revizori. Opozicija traži smenu predsednika Opštine.

Oko 43% opštinskih para pronevereno; Foto: Profimedia Oko 43% opštinskih para pronevereno; Foto: Profimedia

Najveći deo zloupotreba revizori su evidentirali kod javnih nabavki i isplati plata i raznih dodataka, ali nepravilnosti je bilo svuda - od pripreme budžeta, do njegove realizacije.

- Opština Bela Palanka nije u potpunosti uspostavila efikasan sistem finansijskog upravljanja i kontrole što je dovelo do nastanka nepravilnosti kod: pripreme i donošenja budžeta, kod sprovođenja popisa imovine i obaveza koje se ogledaju u nepotpunosti i neusklađenosti sa važećim propisima i nije uspostavila i organizovala internu reviziju -  kažu u DRI-u.

Revizori su u svom izveštaju naveli i brojne preporuke, da se ubuduće "javni prihodi uplaćuju u budžet" i da se "javne nabavke sprovode po zakonu", ali i da u javnim preduzećima "isplata plata, dodataka i naknada zaposlenih vrše u skladu sa Pravilnikom".

Iako je formalni "izvršilac" budžeta, odnosno osoba koja je odgovorna za trošenje novca građana, predsednik Opštine Goran Miljković, novinari Južnih vesti od njega nisu uspeli da dobiju komentar u vezi sa proneverama.

On danima ne odgovara na telefonske pozive i poruke.

Zbog zloupotrebe opštinskih para, ali i zbog navodnog “otpuštanja partijskih neistomišljenika” i niza drugih nepravilnosti u Opštini Bela Palanka, članovi Socijalističke partije Srbije, Jedinstvene Srbija, Demokratske stranke, Socijaldemokratske stranke, Socijaldemokratske partije i Grupe građana “Mladost i snaga Bele Palanke - do pobede” zatražili su Miljkovićevu smenu.

- Od ukupnog budžeta 43%, odnosno skoro svaki drugi dinar potrošen je mimo zakona i propisa.

Nisu poštovane javne nabavke, sprečavanje sukoba interesa i dodeljivani su poslovi firmama brata i supruge predsednika opštine, članovima opštinskog veća i partijskim drugovima - kažu potpisnici zahteva.

U vezi sa navedenim razlozima, kažu opozicionari, Miljković "nema zakonskog i moralnog kredibiliteta za obavljanje funkcije predsednika opštine".

Podsetimo, ovo nije prva "afera" vezana za prvog čoveka Bele Palanke, pošto su ga u političkoj karijeri pratili događaji od prisluškivanja do prelaska iz DS u Socijaldemokratsku stranku, a zatim i preletanje u SNS.

Južne vesti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Regionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: