BORINA NEDELJA: Agonija i dalje traje

Seks i grad - Četvrtak 26.01.2017 - 14:49

Grad Vranje opredelio je milion dinara za održavanje ovogodišnje “Borine nedelje”, što je prema rečima organizatora manifestacije, Miroslava Cere Mihailovića, urednika Književne zajednice “Borisav Stanković“, daleko manje od najminimalnijih potrebnih sredstava.

Mihailović i Stanković FOTO D. Ristić/OK Radio Mihailović i Stanković FOTO D. Ristić/OK Radio

U sredu je došlo do prvih kontakata između Mihailovića i gradskog rukovodstva oko finansiranja ovogodišnje „Borine nedelje“.

Kako kaže Mihailović, do sastanka je došlo na njegovu inicijativu, mada se sa dogovorima već kasni.

Gradska većnica za kulturu Zorica Jović kaže da je Grad spreman da podrži manifestaciju, ali sve mora da se izvede u zakonskim okvirima i prema finansijskim mogućnostima.

- Književna zajednica mora da konkuriše za programe iz kulture, kao i svi drugi, a konkurs počinje sledeće nedelje.

Mi smo spremni da izdvojimo milion dinara za „Borinu nedelju“, ali ne bih želela da ništa komentarišem dok konkurs za projekte iz kulture ne bude završen, 2. marta
– navodi većnica.

Sa druge strane, Mihailović kaže da je 2,5 miliona dinara najminimalnija suma sa kojom može da se organizuje jedna ovakva manifestacija koja je odavno prerasla “ne samo lokalne, već i nacionalne okvire”.

- To možda zvuči mnogo, ali treba imati u vidu da se skoro polovina tih para vraća u budžet kroz doprinose za autorske honorare.

Krajnje je nebitno koja će biti forma podrške Grada manifestaciji, konkurs ili nekako drugačije, suština je da se kaže da li je ovom gradu potrebna „Borina nedelja“ ili ne, a ne da se krivica svaljuje na druge
– kaže Mihailović.

Iako gradska većnica kaže da Književna zajednica za novac može da konkuriše i kod Ministarstva kulture, Mihailović odgovara da je to rađeno i ranije, ali da su to simbolična sredstva, u neto iznosu nagrade „Borisav Stanković“.

Sukobi i nerazumevanja na relaciji Književna zajednica – grad Vranje traju već godinama i obeleženi su i mnogobrojnim sudskim procesima.

2011. i 2012. godine Vranje je bilo domaćin dve „Borine nedelje“.

U međuvremenu, po tužbi Miroslava Cere Mihailovića, Viši sud u Vranju je presudio da jedino Književna zajednica ima pravo da organizuje „Borinu nedelju“.

Od tada, održavanje manifestacije svake godine obeležavaju tenzije i natezanja oko njenog finansiranja.

- Ova agonija traje gotovo sedam godina i krajnje je vreme da se razreši, jer tu ima mnogo spornih stvari.

2015. godine je raskinut ugovor, za sada, između Zajednice i Grada, a mi smo iseljeni iz naših prostorija u Pribojčićevoj kući, tako da smo ostali i bez sredstava i bez sedišta.

Očekujem da sa predstavnicima nove gradske vlasti konačno sednemo, ozbiljno razgovaramo i nekako razrešimo ovu situaciju
– kaže Mihailović.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Seks i grad

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: