To će biti poslednji, i odlučni teški boj...

Seks i grad - Ponedeljak 27.07.2015 - 13:44

Sadašnja vladajuća kolicija u Vranju, predvođena SPS-om, a pre svega gradonačelnikom Zoranom Antićem, svečano je počela sa radom sredinom jula 2012. godine, i ovih dana, skromnije nego što bi se očekivalo, slavi godišnjicu od kako vodi grad.

SPS se sprema za konačni obračun SPS se sprema za konačni obračun

Doduše, u pokušaju da uspostvi kakvu takvu ravnotežu u stvarnosti, Antić je u koaliciju uvodio svakoga koga je mogao, pa su kroz vlast prodefilovali svi, i levi i desni, i krivi i pravi i SNS i LDP i DS, i svi redom.

Po priznanju gradonačelnika, prva koalicija, sastavljena od SPS-a i drugara (SDPS, JS, PUPS), sa jedne, i SNS-a pod nesumnjivim vođstvom poslanika Dragana Nikolića sa druge, napravljena je „nevoljno“, i kao takva je još dosta i izdržala, do kraja 2013. godine.

Po raspuštanju odbora SNS-a na čijem je čelu bio Dejan Tričković, dotadašnji predsednik Skupštine grada, iz igre je ispao najpre SNS, a sa njim u paketu i URS.

Antić se odbranio uvođenjem dva odbornika LDP-a u igru, ali i dela DSS-a, uz odlučujuću podršku „otpadnika“ iz SNS-a, njih osam, koji su ostavili socijaliste na vlasti po niskoj, gotovo neshvatljio niskoj ceni, od jednog zameničkog i nekoliko mesta u Gradskom veću.

Kad je to sređeno, u koaliciju ulazi i DS, sa kojom je pregovarano i o nastavku saradnje koja je trajala od 2008. do 2012. godine.

Praktično, van vlasti u Vranju ostala je samo SDS, i to pre svega zbog činjenice da im je sada kasno da u billo kakvu vlast ulaze, godinu dana pred izbore.

Istoremeno sa ovim jubilejom dogodio se još jedan, 25. godina SPS-a, znači 25 godina SPS na vlasti. Antić je sa drugarima najavio da će proslava te  godišnjice biti održana u oktobru, ali je za Preobražanje, 19. avgusta, najavio i malo preoblikovanje delovanja SPS-a.

Iako nije želeo da detaljnije obrazlaže situaciju, nije tajna da Vranjanci više uopšte nisu zadovoljni Ivicom Dačićem i SPS-om, pa se ovde mogu očekivati i značajnije turbulencije od onih koje bi bile očekivane ovde, i pred izbore.

Glavno pitanje trenutka je ono koje govori o uspešnosti vlasti: da li je ova kolicija uspešna ili nije?

Za sada, mora se reći da su rezultati Zorana Antića i ekipe prilično tanki, mada orijaaški ako se ima u vidu mizeran učinak prethodne ekipe na vlasti.

Pozorište stoji nesazidano, kao spomenik nesposobnosti aktera da se uhvate u koštac sa tako velikim problemom. Glavna ulica je, kažu, ispravljanje grešaka iz prošlosti, kao da su te greške pravili Nemci, a ne sami socijalisti.

Šetalište će se praviti ponovo, kao da nije pravljeno prošle godine. I što se investicija  tiče, to je to. Insistiranje na stabilnosti kod Antićevih protivnika izaziva podsmeh - šta to znači, da su sačuvali svoj fotelje?

Ono, blagodeti stabilnosti videće se kad krene nestabilnost, pa će se mnogi, a naročito budžetski korisnici, ovih vremena sećati kao lepih u odnosu na aktuelna, ali mora se reći da se puka stabilnost ne maže na hleb, i da je tek preduslov nekakvog delovanja.

Ozbiljno razmatranje pokazuje da Antić, poznat kao „politički srećković“ ovoga puta nije imao ni gram sreće.

Od kako je preuzeo kompletnu vlast (čitaj: skinuo Miroljuba Stojčića posle 12 godina i dobrano prodrmao potpuno učmalu čaršiju) dešavaju mu se čuda za priču: od paljevina pozorišta, preko fekalija u glavnoj ulici pa do plaćanja starih dugova od pre 50 godina, da s ene pominje cera i odlazak RTV Vranja.

Mora se priznati da on sve te izazove stoički podnosi, i rešava probleme u hodu. Kada kaže da mu dnevno dolazi na naplatu po stotinak miliona, a on ima desetak na računu, Antić samo daje jasnu sliku beznadežnog položaja ove države i ove nacije.

Za sada on uspešno odoleva svim izazovima, ali ni kreditni rejting nije beskonačna kategorija.

Privreda, bolna tačka ovdašnje zbilje nije u ingerenciji koalicije, ali joj pravi teg o vratu.

Konvertovanje dugova Simpa u akcije Antić j napravio  sa pištoljem na čelu, što je svakako ponuda koja se ne odbija.

Poslednja nada su mu „Geox“ i „Ditra“, ali i tamo na otvaranje može da dođe Vučić, pa da Antić gleda iz dugog reda, što u vreme izbora može da znači sve.

Kao glavni Antićev problem čaršija ceni ekipu sa kojom radi, a koja jednostavno, osim značajnijih pojedinaca, nema uporište u biračkom telu. U narednom periodu to bi moglo da se očitava kao glavni problem koalicije suočene sa rastućom aždajom SNS-a.

Svestan veličine protivnika, Antić se sprema da formira široku predizbornu kolaiciju, nazvanu građanskom zbog birača demokratske provinijencije, u koju će ući svi koji nisu SNS. Bog samo zna da li će mu i to biti dovoljno.

I tako, još jedan mandat socijalista, šesti po redu, polako se bliži kraju.

Oni koji od njega imaju koristi super su zadovoljni, oni drugi, koji čekaju na red, traže svoju šansu kod konkurencije.

Kako će se stvar razrešiti, ostaje da se vidi, ali, vreme stabilnosti kao da je nepovratno prošlo. Može li Beograd da reši sve, ili će neka lokalna sila ipak uspeti da se odupre naprednjačkom valu?

Antić zna kako, i ima sa čim. Sad, da li je to dovoljno, u ovom času je sasvim neizvesno. A da će biti krajnje zanimljjivo, u to ne treba sumnjati.

Saša Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Seks i grad

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: