Petokraka sa četiri ocila

Seks i grad - Utorak 08.01.2013 - 11:19

Sveto drvo kuću krasi, nek se vidi Srbin da si! Okićena srpska kuća, rakija se pije vruća! Post se posti, vera čvrsta, a krsti se sa tri prsta, samo je jedna od mnoštva novogodišnjih, božićnih etc poruka koje su me potpuno oduševile ovih dana.

Ilustracija Ilustracija

Ima tu svega i svačega, i duh ovog naroda, veselog i priprostog, iz tih prazničnih SMS-ova vidi se baš onako, u punom sjaju.

Ima tu recimo gurmanskih poruka, tipa - dok jedeš posnog oslića i misliš na mrsnog prasića...

Ja više volim one tradicionalne tipa - Ide Božić Bata, nosi kitu zlata, da okiti vrata, od boj do boj, celu kuću do kraj. Još kad bih znao šta ova filozofska poruka sobom nosi, gde bi mi bio kraj.

Tu se dešavaju i SMS-ovi koji su prava mala remek dela savremene srpske dramske poetike. Na primer - dok ledeni kristal od mraza puca, još jedan Božić na vrata kuca. Radosna neka je tvoja duša, dok Gospod molitvu tvoju sluša. Za tebe se moli i srce moje, neka se ispune sve želje tvoje...

Moj favorit je naravno poruka koja je nešto prizemnija od prethodne -
Dobro jutro kućo stara, evo sedmog januara. Pod nogama škripi slama, stigao Božić, blago nama...

Koliko je tu pesničkog nadahnuća, tradicije, mirisa tamjana i određene pravoslavno narodske mistike!  

Eto, sede ljudi pa prave prave male filozofske traktate. Evo jednog bisera mistike, prolaznosti života i besmrtnosti duše - godina za godinom prebrzo leti, pravi prijatelj uvek se seti. Da ti ulepša ovaj dan, da se čovek ne oseća sam...

Nacionalno romantična euforija još je prisutna u prazničnim SMS-ovima, sa sve opisima dalekih jesenjih breza okićenih snegom, poklonima i petokratkom sa četiri ocila.

Pazi sad: I lepšeg jutra od Badnjeg dana nema, kad se Srbin za badnjake sprema. Srećno jutro sve vernike prati, pa im srećom i napretkom vrati. Badnjak seče zbog sebe i vere, Isus Hrista i tajne večere. Ponosi se tamjanom i svećom, neka su vam badnjaci sa srećom!

Pa idi ti sad Srbine ne budi ponosan.

Ipak pobednik ovogodišnjeg takmičenja za najbolji praznični SMS pripao je jednom visokom činovniku vlasti, koji je u potpunosti ogoljeno priznao sve ono u šta smo davno sumnjali.  

- Srećna nova, bolja nego stara, ako ti je preostalo para. Ako nije probaj pa zaradi, al još bolje što više ukradi.

Bolje živi jedan koji krade od stotinu što pošteno rade.

Ako ne znaš ti uspešno krasti za obuku obrati se vlasti. Kad savladaš kako li se krade, biraće te i za člana vlade.

Pa ovoj poeziji pljačke nema se šta više ni dodati ni oduzeti. Još da možemo sve ovo i da razumemo, ko bi bio kao mi?

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Seks i grad

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: