ZALEĐENA VLASINA: Kad led puca daleko se čuje

Seks i grad - Ponedeljak 30.01.2017 - 09:20

Vranje - Vlasinsko jezero, najveće veštačko jezero u Srbiji, celom svojom površinom je zaleđeno, tako da ga ljudi mogu preći pešice s jedne obale na drugu.

Idlilična Vlasina i pod ledom FOTO S. Tasić/OK Radio Idlilična Vlasina i pod ledom FOTO S. Tasić/OK Radio

Ova pojava dešava se svaki put kada su temperature u visokom minusu više od dve nedelje.

Ivica Mladenović, jedan od rendžera čuvarske služebe na Vlasini, priča da je led na jezeru debljine od 10 do 15 centimetara.

- Iako je gotovo celo jezero zaleđeno, to ne šteti živom svetu u njemu. Na mnogim mestima gde se u njega ulivaju kanali i rečice nema leda, a unutar njega ima dosta kiseonika, tako da ribe i ostali živi svet u njemu nisu ugroženi.

Dešava se da ispod leda otekne voda koju koriste „Vlasinske hidroelektrane“, pa nastaju ispod leda vazdušni čepovi, zbog kojih on puca.

Taj zvuk pucanja leda može da se poredi samo sa zvukom aviona koji sleće
- priča Mladenović.

Ne obalama jezera je stalno i prodavaca lokalnih proizvoda i suvenira.  Milan Milenković iz Surdulice, diplomirani ekonomista bez posla u struci, jedan je od njih.

On i njegova porodica su pokrenuli posao prerade i proizvodnje slatka, džema i voćnih sokova od voća ubranog na Vlasini.

- Leti radim svakog dana po nekoliko meseci, a zimi samo vikendom - kaže Milenković.

Glavni putevi na Vlasini su očišćeni, kao i onaj od Surdulice kojim se do nje stiže.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Seks i grad

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: