70. godina od oslobođenja Poljanice

U fokusu - Sreda 27.08.2014 - 08:35

Delegacija SUBNOR-a Vranje, MUP-a i MZ Vlase položili su cveće povodom 70 godina od oslobođenja Poljanice od strane partizanskih jedinica 26. avgusta 1944. godine.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Proslava je održana isppred spomenika borcima NOR-a, koji se sastoji od spomen biste Miloradu Stošiću iz Gradnje koji je poginuo 1941. godine u Sloveniji, i spomen ploče sa imenima poginulih boraca iz čitavog kraja.

O Stošiću se malo zna, samo da je radio na železnici u Ljubljani. Niko iz Poljanice, od zvaničnika,  nije znao da nam kaže kako je poginuo i kojoj je vojsci pripadao.

Tek 2002. godine dodate su ploče sa strane i urezana imena poginulih partizana.

Delegaciju SUBNOR-a predvodili su Božidar Ilić, predsednik OO Pčinjskog regiona, Miodrag Velinović, sekretar, Dragoslav Cicović, pukovnik u penziji, član boračke organizacije, ispred policije Vujica Stošić, zamenik načelnika PU Vranje; Marjan Petrović, komandir policijske uprave i delegacija policijske stanice odeljenja u Vlasu.

Ispred grada Vranja cveće su položili Dragoljub Stevanović, zamenik gradonačelnika i gradski većnici Nemanja Nuhijević i Zorica Popović, kao i mnogi drugi.

Ispred mesne zajedice Vlase bio je Goran Simonović, predsednik.

Na ratna dešavanja u Poljanici od 1941. do 1944. godine, sa posebnim osvrtom na dan oslobođenja podsetili su drugovi Božidar Ilić i Miodrag Velinović ispred gradskog udruženja, a posebno “nadahnutim” govorom obratio se Dragan Veličković, predsednik SUBNOR–a Vlase.

Ovog puta, praznik je proslavljen izuzetno skromno, za razliku iz vremena pre 1990. godine kada je na ovaj dan bio veliki sabor na mestu Beli Breg, u ataru sela Gradnje, pored puta, ispod današnje zgrade Zdravstvene stanice.

Proslave su bile praćene dolaskom čelnih drugova iz Vranja, praćene govorima, muzikom i bogatom trpezom.

Danas je mesto Beli Breg, gde se nalazi spomen ploča, potpuno zapušteno, uraslo u šiblje i trnje.

Inače, deo Poljanice, a posebno Klisure bio je jako uporište četnika za vreme Drugog svetskog rata.

Postojala je inicijativa od meštana da se obeležava i dan stradanja četnika iz Poljanice, onih koji su poginuli u borbi za Kralja i Otadžbinu, ali za sad to je ostalo samo na rečima.

Mesto bi bilo naknadno određeno, a spominjalo se kao lokacija selo Studena ili susedno selo u leskovačkoj opštini Oruglica.

Dušan Đorđević
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: