ALEKSIĆ: Suđenje zbog lekarske greške je FARSA

U fokusu - Sreda 14.10.2015 - 10:53

Advokat Jovan Aleksić, punomoćnik porodice petogodišnje D.M, devojčice koja je 8. januara 2011. godine preminula na Dečjem odeljenju bolnice u Vranju usled greške lekara, kaže da zasad neće biti proširenja optužnice na još dvoje doktora koji su učestvovali u ovom tragičnom dešavanju.

Aleksić je zastupnik porodice preminule devojčice FOTO D. Dimić Aleksić je zastupnik porodice preminule devojčice FOTO D. Dimić

Kako je OK Portal već pisao, reč je o anesteziologu Slavku Živkoviću i pedijatrici Desanki Milenković.
 
Podsetimo, ovo dvoje lekara navodno su (pored anesteziologa Slaviše Kanačkog i specijaliste ORL Darka Civkarovskog, protiv kojih se već vodi sudski proces za „teško delo protiv zdravlja ljudi“), prema najnovijoj dopuni mišljenja i nalaza Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Nišu, takođe „načinili stručne propuste“ u lečenju maloletne devojčice.
 
- Tužilaštvo je vratilo spise predmeta pred poslednje ročište i u svom podnesku navelo da vraća predmet sudu „radi suđenja“.
 
Zamenik tužioca se tom prilikom obratio sudiji i rekao „vi ste dužni da sudite po optuženju“. Dakle, optuženju takvom kakvo jeste.
 
A da li će se proširiti optužnica na Milenkovićku i Živkovića, to ćemo tek videti.
 
Tužilaštvo valjda preduzima neke radnje u vezi sa tim navodima, ali insistira da se proces protiv Kanačkog i Civkarovskog u međuvremenu i dalje vodi - kaže Aleksić.
 
Ovaj vranjski advokat naglašava da se suđenje Kanačkom i Civkarovskom od početka odugovlači „na jedan perfidan način“ i da je suđenje jedna „farsa“.
 
- Na primer, bilo je čak i situacija da je jedan od branilaca naveo da se na dan pretresa nalazio u isto vreme u Leskovcu i u Vranju.
 
Kada sam tražio da se ispita ponašanje advokata odbrane i kako to da prihvataju iste termine u dva predmeta, sudija nije hteo time da se bavi.
 
Poslednji put se nije pojavio optuženi Civkarovski i bio je predlog branioca jednog od okrivljenih za prekid postupka dok tužilaštvo ne donese odluku o mogućem proširenju optužnice – otkriva Aleksić.
 
On dodaje da u tom zahtevu „možda i ima malo logike“, ali da to ne sme da ometa suđenje dvojici lekara.
 
Proces protiv Kanačkog i Civkarovskog je praktično završen. Samo treba da se donese presuda.
S te strane, možda je malo „škakljivo“ da im se presudi, a tužilaštvo nađe da još dvoje lekara treba da sednu na optuženičku klupu.
 
S druge strane, ne bi bilo pogrešno ni da se ovaj postupak okonča, a da se kasnije sudi preostalim lekarima ukoliko ih tužilaštvo uopšte optuži u jednom posebnom postupku - navodi Aleksić.
 
B.M., otac pokojne D.M, kaže da se porodica tokom trajanja suđenja suočila se jednom nepristojnom ponudom.
 
- Bilo je pokušaja rodbine jednog od lekara da preko posrednika ugovore neki susret sa nama, da nam valjda nešto ponude kako bismo odustali od cele priče i pomirili se sa sudbinom.
 
Valjda za nekakvu novčanu ili neku drugu korist. To nam ne pada na pamet. Kad su videli da nema ništa od toga, ućutali su se - kaže otac Bojan.
 
- Mene je lično - nadovezuje se advokat Aleksić - telefonom pozvao otac jednog od lekara i izrazio želju da se vidi sa mnom. Prihvatio sam, ali mi nije bilo jasno o čemu bismo razgovarali.
 
Taj razgovor se dogodio, a ja sam o njemu obavestio moje klijente. Priča se svela na to da je otac tog lekara znao da sam na sudskim ročištima oštar, pripremljen i konkretan, ali je suština bila da je želeo da uspostavi kontakt sa porodicom D.M..
 
Pitao sam „nije li malo kasno“? I sve se završilo na tome. Kada sam obavestio klijente, nisu hteli ni da čuju za bilo kakve dogovore.
 
Optužnica OJT protiv lekara Kanačkog i Cvikarovskog podignuta je 27. februara 2012. godine (pod oznakom Kt.br.521/11) i dostavljena Osnovnom sudu u Vranju odmah narednog dana.
 
Od prijema optužnice zakazivano je dvadesetak glavnih pretresa, a održano je svega pet, šest. Prvi sudija bio je Goran Antić.
 
U periodu od 4. do 13. februara 2013. godine spisi predmeta nalazili su se u Apelacionom sudu u Nišu zbog postupka po žalbi na rešenje o izdvajanju dokaza.
 
Vraćeni su odmah nakon donošenje odluke drugostepenog suda. Nakon formiranja nove mreže sudova posle 1. januara 2014. predmet je zadužila sudija Dragana Stanković-Tasić.
 
Zbog protesta advokata odložena su tri glavna pretresa (16. septembra, 22. oktobra i 3. novembra prošle godine). Potom su spisi predmeta 7. novembra 2014. opet dostavljeni SMO Medicinskog fakulteta u Nišu, a po prihvaćenom predlogu vranjskog Osnovnog tužilaštva za dopunskim medicinskim veštačenjem.
 
To dopunsko veštačenje imalo je i svoju dopunu mišljenja, pa je suđenje poslednji put odloženo početkom septembra ove godine.
 
 
Dejan Dimić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: