BANJSKI TURIZAM: Skuplja dara nego mera

U fokusu - Petak 10.07.2015 - 10:44

Ni manifestacija „Dani Karanfila“ u Vranjskoj Banji, čini se, nije pomogla da se turisti iz Srbije odluče da bar deo godišnjeg odmora provedu u Vranju i Banji.

Banja uek ista - Specijalna bolnica FOTO A. Stojković Banja uek ista - Specijalna bolnica FOTO A. Stojković

Iako nadležni iz te gradske opštine tvrde da je bilo dosta gostiju sa severa zemlje i iz Makedonije, popunjenost smeštajnih kapaciteta u stacionaru u Vranjskoj Banji pokazuju da je reč samo o prolaznicima.

– Popunjenost kapaciteta je ista kao i prošle godine u ovo vreme. Možda je malo povećan broj turista, ali je to svakako manje za razliku od interesovanja pre četiri godine.

Trenutno imamo 91 gosta, od 118 raspoloživih kreveta. Saradnici su mi rekli da ima nekoliko potvrda o rezervaciji putem vaučera, ali realizacija još uvek nije počela – kaže direktor stacionara u Vranjskoj banji Zoran Milosavljević.

Za celo banjsko Kulturno leto iz budžeta je izdvojeno skoro dva miliona dinara, što je cifra koja bi itekako otplatila celu sezonu smeštaja u Banji, ako se uzme u obzir da je cena noćenja od 2.000 do 3.000 dinara za pun pansion.

– Bilo je planirano da celokupno banjsko Kulturno leto košta oko 2,2 miliona dinara, ali smo potrošili manje.

Dakle, za Dan Banje, Dečije kulturno leto, takmičenje frulaša, Dane Karanfila, obeležavanje banjske slave i likovnu koloniju platili smo 1,97 miliona dinara. Sve nagrade smo obezbedili preko prijatelja manifestacije – kaže predsednica Vranjske Banje Slavica Sotirović.

Ona tvrdi da je Kulturno leto u Banji pokrenulo turiste iz Vojvodine i ostalih mesta u Srbiji da svoj godišnji odmor provedu baš na jugu Srbije.

– Što se tiče turizma na jugu Srbije, mislim da ove manifestacije mnogo znače.

Tokom ovih dešavanja imali smo po 2.000 i 3.000 ljudi, jer smo ove godine poboljšali kvalitet izvođača, što je doprinelo povećanju broja turista – kaže Sotirovićeva.

Sa druge strane, direktor stacionara Milosavljević priča da tokom trajanja manifestacije broj rezervacija za smeštaj nije povećan i da je samo povećan prihod u kafiću prekoputa Specijalne bolnice u centru Vranjske Banje.

autor: Aleksandar Aca Stojković

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: