Čarolija "Starih dana"

U fokusu - Utorak 08.04.2014 - 00:33

Vranje - Kada uđete u podrume vinarije “Stari dani” u selu Rakovac nadomak Bujanovca, osetite dah juga iz crvenih i belih vina koja kao da zbore, a njihov eho prenosi ono čuveno pojanje znamenitog Bore Stankovića: “Staro, staro mi dajte”!

Vlasnici Vlasnici "Starih dana"

Povedeni tim osećajem, vlasnici podruma četrdestšestogodišnji agronomi Ljubiša Stošić iz Rakovca i Dušan Janjić iz Leskovca dali su podrumima vina naziv po čuvenoj Borinoj pripovetci “Stari Dani”.

Ono što su godinama sanjali to su ostvarili, da njihova vina greju srca i duše.

Prve vinograde su uzeli na licitaciji od vranjskog propalog  preduzeća “Poljoprodukt”,  na površini od 18 hektara, u vranjskom selu Pavlovac, 2005. godine.

- Obnovili smo vinograde, dosta uložili, proizveli prvo vino, 2007. godine, što je izavalo veliku radost, a potom je stiglo još veće  razočarenje. Na drugoj licitaciji, te 2007., izgubili  smo vinograde.

Sećam se Dušana koji je bio klonuo duhom, mislio da je naš san završen, a ja sam mu samo jednu rečenicu izgovorio. “Ko zna zašto je to dobro”, misleći na naš izlazak iz tih vinograda koji nikad ne bi bili naši ni po kojoj osnovi.

Shvatio sam da nismo sposobni za takve igre i rešio da zajedno krenemo sa stvaranjem svojih vinograda.

Sav novac koji smo zaradili i sve ušteđevine, kao i kredit od 30.000 evra bilo je dovoljno za novi početak – navodi Ljubiša.

Da je sreća u životu, itekako, potrebna pokazalo se na njihovom primeru.

- Ljubiša je znao da postoji crkveno zemljište na izlazu iz sela Lopardince, odmah iz Bujanovca, koje je idelno za vinograde.

Stupili smo u kontakt za sveštenikom crkve “Svete Paraskeve” u Rakovcu u čijem je vlasništvu bilo zemljište, a potom sa  Eparhijoim vranjskom.

Uzeli smo 13,5 hektara zemljišta u zakup na 30 godina. Cenu smo, koja nam je saopštena za zakup, odmah prihvatili jer smatramo da se ne treba cenjkati sa crkvom jer je vinogradrstvo “božja rabota”.

Uz vinogradre mora da je stalno Sveti Trifun, da bdi nad njima, kako bi posao išao božjim i ljudskim putem – ističe Dušan.

Od 2007. do 2010. godine počeli su sa oformljavanjem vinograda. Na crkvenom zemljištu 13,5 hektara, potom kupili još jedan, a onda i 12 hektara u leskovačkom selu Živkovo, tako da ukupno pod vinogradima imaju 26,5 hektara.

I tu se neće zadržati, ići će na dalju kupovinu zemljišta i formiranje novih vinograda.

- Od godišnje proizvodnje grožđa, 80 % ide za prodaju, a 20 % za proizvodnju vina. To znači, 150 tona grožđa prodamo, a proizvedemo 30.000 litara vina godišnje.

Glavni kupci našeg grožđa su vinarije. “Radosavljević” iz Krnjeva, “Aleksić” iz Vranja i “Do kraja sveta” iz Kovilja – kaže Ljubiša.

Prvo vino sa svojih plantaža su proizveli 2010. godine. Svoj san su ispunili, a posao su im i porodice, pa s pravom očekuju da Ljubišin sin Lazar, ćerke Tamara, Tijana i Milica, kao i Dušanovi sinovi Nikola i Đorđe budu nastavljači porodične tradicije i razvoja podruma “Stari Dani”.

- Krenuli smo sa zlatnim i srebrnim medaljama i diplomama na najprestižnijim nacionalnim takmičenjeima, ali i u inostranstvu, gde smo u Pragu, u Češkoj dobili srebrnu medalju za naše vino “Dert”.

Gde smo krenuli tu treba da nastave naša deca – ističu Ljubiša i Dušana.  

Dušan Đorđević

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: