Cirkus oko izbora direktora Biblioteke

U fokusu - Četvrtak 12.02.2015 - 09:49

Iako je konkurs za direktora biblioteke „Bora Stanković“ u Vranju završen krajem prošle godine, do smene direktora u toj ustanovi još uvek nije došlo.

Pozajmno odeljenje Biblioteke u Vranju Pozajmno odeljenje Biblioteke u Vranju

Kako se saznaje, septembra 2014. godine raspisan je konkurs za direktora Biblioteke, ali je poništen zbog neusaglašenih stavova Upravnog odbora oko jedine kandidatkinje koja je tada ispunjavala uslove za tu funkciju, Vesne Petric iz SDS.

Jednom od kandidata, Slobodanu Ljubiću falila su dva meseca rada u ustanovi da bi ispunio i poslednji uslov za direktora, pa je konkurs ponovljen oko nove godine.

Upravni odbor je na sednici izglasao Ljubića za direktora i predlog je poslat nadležnom ministarstvu. Iz ministarstva još uvek nema nikakvog odgovora.

Šef Socijaldemokratske stranke u Vranju Igor Andonov kaže da je kandidatkinja iz njegove partije Vesna Petric napisala žalbu ministarstvu, ali i Upravnom sudu.

– Sve to što se u prethodnom periodu dešavalo oko konkursa za direktora Biblioteke, postala je jedna velika farsa. Slučaj je pred Upravnim sudom, a žalba je poslata i ministarstvu koje je sve vreme ćutalo i gledalo šta se u Vranju radi.

Naša kandidatkinja Vesna Petric ima sve uslove za tu funkciju, dugogodišnji je radnik Biblioteke i ima punu podršku ostalih kolega iz ustanove.

Međutim, ona se kao predlog članovima Upravnog odbora nije dopala, pa je konkurs poništen do ispunjenja uslova drugog kandidata.

Ovde je reč o čistom političkom kadrovisanju, pa ja postavljam pitanje premijeru Vučiću i lokalnoj samoupravi zašto uopšte raspisuju konkurse, ako ni jedan konkurs ne može da prođe, a da politika ne umeša prste? – kaže Andonov.

Sadašnja direktorka Biblioteke Suzana Popović Irić, koja se inače nije kandidovala za novu-staru funkciju kaže da je Upravni odbor razmatrao četiri prijave.

Kako je rekla, prijavili su se Maja Ristić, Gordana Dimitrijević, Vesna Petric i Slobodan Ljubić.

Zbog čega su odbijeni ostali kandidati, pa je kao predlog poslat samo Ljubić, Popović Irić nije znala da odgovori.

Ona je na toj funkciji od oktobra 2010. godine, tako da je četvorogodišnji mandat istekao još krajem prošle godine.

Ona po ovom konkursu ne ispunjava uslove za novi direktorski mandat. Jedan od uslova bio je da kandidat ima završene master studije ili osnovne studije u trajanju od četiri godine.

Popović Irić je završila tri godine menadžmenta na privatnom fakultetu „Fabus“. Slobodan Ljubić sada radi kao bibliotekar u Američkom kutku.

autor: Aleksandar Aca Stojković   

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: