Crkva u STABLU DRVETA

U fokusu - Subota 09.07.2016 - 09:26

Vranje - Selo Jovac ispod planine Oblik pored toga što je postalo prepoznatljivo po jezerima nastalim nakon velikog klizišta osamdesetih godina prošlog veka, od nedavno je otkrilo još jednu svoju, moglo bi se reći prirodnu lepotu.

Duboko u šumi pored Jovačkih jezera FOTO Printscreen/ Twitter/ Marko Kraljević Duboko u šumi pored Jovačkih jezera FOTO Printscreen/ Twitter/ Marko Kraljević

Reč je o crkvi u stablu hrastovog drveta, posvećenoj Svetom Pantelejmonu, koju je uz pomoć meštana izgradio Jovan Krstić iz ovog sela, još 1991. godine.

U crkvi može da stane najviše troje ljudi, a mogu i da se zapale sveće.

Prema priči ljudi koji žive u Jovcu, a njih je svega stotinak, uglavnom staraca,  Krstić je sanjao kako pravi crkvu u drvetu.

-  On je 2008. godine umro, i nije poznato zašto je za crkvu izabrao baš to drvo i baš u toj šumi.

U početku nismo verovali da je to istina, jer devedesetih je bilo moderno da svi nešto sanjaju, da im se priviđa, da počinju da veruju u Boga.

Mislili smo da Jovan s nama zbija šale, i shvatali smo to olako.

Međutim, kasnije  su neki od nas počeli da mu se pridružuju. Crkva je osveštana i sad redovno odlazimo u nju - priča Dragan Mladenović, poreklom iz ovog mesta.

Žitelji Jovca kažu da je Jovan Krstić imao vizije i o izgradnji hidreoelektrana u ovom kraju, ali nije imao sredstava da tako nešto realizuje.

Do Jovca se stiže starim putem, skrećući na pola puta od Vranja ka Vladičinom Hanu u selu Stubal, pa još oko četiri kilometra do Jovačkih jezera.

Crkva se nalazi duboko u šumi, i za dolazak do nje potrebna je pomoć vodiča.
 

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: