DEKUPAŽ kao kreativni ventil

U fokusu - Nedelja 03.04.2016 - 11:47

Vranje - Valentina Zlatković iz Surdulice već nekoliko godina bavi se dekupaž tehnikom “oživljavanja” i vraćanja sjaja starim stvarima.

Zlatkovićeva u svojoj radionici FOTO: S. Tasić Zlatkovićeva u svojoj radionici FOTO: S. Tasić

U početku je to bio hobi, ali nakon što je Zlatkovićeva kao nekadašnji dopisnik “Politike” ostala bez posla, bavljenje ovim zanatom postalo joj je i dodatan izvor prihoda.

Sve što ima veze sa kreativnošću uvek me je privlačilo. Pre šest godina u čitavom svetu  valadalo je veliko interesovanje za dekupaž  ukrašavanje predmeta, pa je i mene zainteresovalo.

Dekupaž može da se radi skoro na svim materijalima. Na drvetu, kartonu, metalu, plastici i staklu.

Osnovna stvar kod dekupaža je podloga, koja mora da bude svetlija.

Potom se, nakon odgovarajuće pripreme podloge, na nju lepe salvete, rižin papir ili bilo koji papir, pa čak i novine, ili specijalni dekupaž papir.

Tu su još razni dodaci i tehnike, do finalnog rešenja
- pojašnjava Zlatkovićeva.

Ona dodaje da dekupaž može da se radi i na nameštaju. Sve više je ljudi, priča ona, koji u svojim domovima imaju po neki predmet ili nameštaj rađen u dekupažu, a koji se uklapa u savremene enterijere.
 
Sa finansijske strane gledano, ovo je skup hobi. Sav materijal se naručuje preko interneta, jer ga nema na jugu Srbije.

- Bavljenje dekupažom je na granici isplativosti, jer prosto naš narod nije u mogućnosti da plati realnu cenu ovoga što radimo.

Može da se zaradi, ali meni to nije prioritet, već zadovoljstvo, opuštanje i smirenost, koje imam dok radim na nekom predmetu.

Predmete na kojima sam radila su flaše, tegle, činije, stari nameštaj, pegle, poslužavnici.

Cene se kreću od 350 dinara, pa naviše
- priča Valentina.

Od predemta koje je restaurirala, pa uradila dekupaž, Valentina posebno izdvaja stari kredenac, koji je radila po narudžbini iz Kulturnog centra u Surdulici. Za njega joj je trebalo mesec dana.

Zlatkovićeva je imala i svoje samostalne izložbe u Vranju, Bugarskoj, Vladičinom Hanu i Surdulici.

Pored dekupaža Valentina pravi i nakit od polimerne gline, zatim heklani nakit, šije torbe i druge stvari, izrađuje satove.

Kaže da bi volela da se registruje i otvori radnju za restauraciju i izradu predmeta dekupaž tehnikom ali je to, po njenom mišljenju, nemoguće jer smatra da ne bi mogla da zaradi dovoljno da plati poreze i kiriju.

Do nekih boljih vremena, kaže, radiće  kod kuće, prvenstveno iz zadovoljstva i ljubavi prema dekupažu, ali i želje da se sačuvaju stare i na prvi pogled neupotrebljive stvari i predmeti.

S.Tasić

 

    

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: