DIVLJE BAŠTE KAFIĆA okupirale Vranje!

U fokusu - Sreda 11.05.2016 - 12:02

Sve nove bašte na gornjem delu šetališta u Vranju postavljene su na divlje i nisu u skladu sa važećim gradskim odlukama koje se tiču ove oblasti.

Jedna od bašti na novom šetalištu. Foto:S.Tasić Jedna od bašti na novom šetalištu. Foto:S.Tasić

Što je najindikativnije, svi kojima je posao da sprečavaju ovakvo divljačko, nasilničko i nezakonito ponašanje, peru ruke i prebacuju odgovornost jedni na druge.

Iako su početkom godine isti ti nadležni najavili uvođenje reda  u postavljanju letnjih bašti kafića u Vranju, to do sada nije zaživelo, potvrdila je i Marina Trajković, predsednica Komisije za postavljanje bašti na javnim površinama na teritoriji grada Vranja.

Jedina nova gradska odluka koja se tiče postavljanja bašti na novom šetalištu doneta je na Skupštini grada 25. januara ove godine, i tiče se postavljanja  manjih montažnih objekata na potezu od Direkcije do zgrade GU, dakle na novom, gornjem šetalištu.

- Gradsko veće donelo je zaključak da pre nego što se krene u proceduru oko postavljanja letnjih bašti, da se izmeni postojeći pravilnik. Tek sa njegovom izmenom Komisija može da odlučuje o postavljanju bašti.

Ovo sad što vidite stanje na terenu, to je sve mimo Komisije i na ličnu odgovornost onih koji su postavili  bašte - pojašnjava Trajkovićeva.

Znači, nasilničko i drsko ponašanje vlasnika objekata, koje nikome ne smeta i kome niko, očigledno, ne može da stane u kraj.

Posebno zato što Trajkovićeva tvrdi da je odbila da daje saglasnost na postavljanje letnjih bašti u gornjem delu šetališta, dok se ne izmeni postojeći pravilnik.

- Sve što je postavljeno je divlje. Neko je sve to aminovao mimo Komisije.

Niko nas nije zvao ni kontaktirao, tako da ovaj haos koji vidite u gradu, neko blagosilja - zaključuje Trajkovića.

Ona izbegava da kaže ko je taj “neko”, ali nadležnih, jednostavno, mora da ima.  

Nalog za kontrolu, odnosno kažnjavanje vlasnika nelegalno postavljenih bašti, može da izda samo načelnik GU.

Samo, načelnik je nov čovek, od ponedeljka je tu Miloš Antanasijević, pa i nije čudo  da čovek nije upućen u čitavu priču.

Ali, valjda prolazi gradom pa vidi gde mu je posao i ko ga to radi umesto njega.

Bolna tačka vranjske zbilje je i Komunalna policija, koja nikada  ni za šta nije kriva, pa tako i ovom prilikom načelnik Srđan Stošić kaže da letnje bašte uklanja komunalna inspekcija, a ne komunalna policija, koja opet, nije teško pogoditi, ni za šta nije odgovorna.

- Svaki vlasnik kafića podnosi zahtev Komisiji, koja donosi rešenje da li može da se bašta postavi ili ne.

Vlasnici kafića su , mislim, uredno podneli zahteve Komisiji ili GU da im se odobri postavljanje letnjih bašti.

Mi možemo u trenutku postavljanja letnjih bašti da izreknemo mandatnu kaznu, prekršajni nalog i da stopiramo postavljanje bašte, ako zateknemo tako nešto.

Međutim, kada se bašte već postave, onda je to u nadležnosti  inspekcijske službe, bilo komunalne, građevinske ili neke druge -  pojašnjava Stošić.

E sad, zašto Komunalna nikada ništa ne zatekne na delu? Gde su bili kad su bašte postavljane - pa nije taj posao valjda rađen preko noći? Ili, ako jeste, što preko noći, lopovski, kad je sve po zakonu, kako tvrdi Stošić?

Za njega je sve po zakonu, a grad je nasilno okupiran.

Zoran Mihajlović, načelnik Sekretarijata za inspekcijske poslove, nije bio na radnom mestu, uz obrazloženje da je privatno u bolnici u Nišu, pa stoga nije u situaciji da daje izjave.

Ni Nebojša Zupančić, gradski većnik zadužen za preduzetništvo, turizam i ugostiteljstvo, nije bio na radnom mestu, niti je pak odgovarao na pozive.

Zupančiić je, inaače, javni ili tajni vlasnik kafića na početku šetališta, i samo zbog njega, tvrde njegovi politički protivnici,  je i dozvoljeno da se uopšte stavljaju bašte na šetalište. I sad mu se može da mu se krije, što da ne?

Gradonačelnik Vranja Zoran Antić nije želo da govori o letnjim baštama u gornjem delu šetališta.

Početkom godine Antić je pojasnio kako bi bašte trebalo da izgledaju, i u kom delu šetališta se smeju postavljati, a u kom ne.

Ali izbori su prošli, Antić je prošao kako je prošao, i sad mu se može da ignoriše javnost dok se kancer divljih bašti širi šetalištem.

Gradsko veće Vranja odlučilo je tada da ne dozvoli postavljanje pokretnih kioska, tezgi i trafika u donjem delu šetališta, ali istovremeno je odobrilo postavljanje osam letnjih bašti u gornjem delu pešačke zone.

Planirano je da u gornjem delu šetališta budu baš koje će biti tipske, jednoobrazne i iste kvadrature. Rečeno je da će se postavljati u maju, a sklanjati u oktobru.

Na trenu, mnoge od njih su postavljene već u aprilu, a daleko su od bilo čega što se može nazvati tipskim ili jednoobraznim.

Na kraju, stiče se utisak da je šetalište pravljeno da bi kafedžije postavile bašte na njemu, a ne da bi pešaci tuda šetali i odmarali, jer je samo od Direkcije do knjižare postavljeno pet novih bašti različite kvadrature.

I nema ko tom divljaštvu da stane u kraj. Utoliko više posla za nove vlasti koje dolaze.

Eto prilike da i SNS na delu pokaže koliko su mu zaista vladavina prava i evropske vrednosti na srcu. Sklanjajte nelegalno, i pokažite da sa zakonom nema šale.

Ili ćutite, kao vaši prethodnici.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: