EKSKURZIJE: Novi rat agencija

U fokusu - Utorak 17.11.2015 - 13:19

Republička komisija za zaštitu prava ponuđača u postupcima javnih nabavki odbila je rešenjem zahtev „Lasen tursa“ iz Vranja kojim je ova agencija osporila otvoreni postupak javne nabavke za organizovanje ekskurzije učenika četvrte godine Gimnazija „Bora Stanković“ za školsku 2015/2016. godinu.

Radost: Đaci na ekskurziji FOTO D. Dimić Radost: Đaci na ekskurziji FOTO D. Dimić

Ova nabavka JN.br.1.2.2 ugovorom je dodeljena niškom „Eurotursu“.

„Lasen“ se obratio Komisiji smatrajući da je Gimnazija propisala tzv. „dodatne uslove“ koji su, navodno, u suprotnosti sa zakonom.

Najpre, iz škole su potencijalnim ponuđačima tražili dokaz o punopravnom članstvu u Jugoslovenskom udruženju turističkih agencija (YUTA).

Tražena je fotokopija odgovarajućeg dokumenta Međunarodne  unije za drumski transport (IRU) kao dokaz o obučenosti kadrova i njihova profesionalna sposobnost u domaćem i međunarodnom prevozu putnika, što je iz „Lasena“ okarakterisano kao „uslov koji postoji samo kod vranjske gimnazije i nijedne druge škole u Srbiji“.

„Lasen“ je osporio i način bodovanja elemenata ponude i još neke uslove.

Iz Republičke komisije, međutim, objašnjavaju da član 106, stav 1, tačka 2 jasno propisuje da će „naručilac odbiti ponudu ako ponuđač ne dokaže da ispunjava dodatne uslove“.

Ako je naručilac odredbama konkursne dokumentacije predvideo obavezu ponuđača da dostavi potvrdu o punopravnoim članstvu u YUTA i potvrdu da ispunjava uslove i standarde iz Pravilnika YUTA, objasnili su iz Republičke komisije, to telo nalazi da je naručilac (Gimnazija) „pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje kada je to naveo kao razlog za odbijanje poinude“.

Zbog toga nisu razmatrane druge primedbe „Lasena“.

- Neispunjenje samo jednog propisanog zahteva konkursne dokumentacije, dovoljan je osnov zbog koga se ponuda mora odbiti kao neprihvatljiva na osnovu navedenog člana zakona – navodi se u obrazloženju Republičke komisije.   

Vlasnik „Lasen tursa“ Miodrag Ilić kaže da je pismenu potvrdu o irelevantnosti članstva u YUTA dobio prošle godine kada mu je iz Sektora za normativne i upravne poslove Ministarstva turizma stiglo tumačenje da je participiranje u udruženjima tog tipa na dobrovoljnom principu.

- Valjda je Zakon o turizmu koji o tome govori u svom članu 51 „stariji“ od nekog pravilnika škole o izvođenju ekskurzija?!

Ovakve stvari se ponavljaju godinama, svedoci smo čudnih lobiranja u korist nekih turističkih agencija koje podignu sve živo na noge da bi dobili školske ekskurzije.

Posle ovoga, ne vidim drugi način nego da pišem ministru Rasimu Ljajiću lično i da do pravde dođem preko Ministarstva turizma. Ako ministarstvo ne može da sprovede zakon, ne vidim ko bi drugi mogao - kaže Ilić.

Šef ogranka niškog Eurotursa u Vranju Srđan Savić kaže pak da je članstvo u YUTA veoma bitno jer je ovo udruženje međunarodno priznato i zvanični je predstavnik svih turističkih agencija Srbije. Kada korisnik aranžmana agencije nije zadovoljan uslugom, prvo se žali njima.

- Tek posle arbitraže YUTA nastupa inspekcijska služba. Kada postanete članica asocijacije, postavljaju se dodatni uslovi za bavljenje đačkim i omladinskim turizmom - odgovarajući broj turizmologa, saobraćajnih inžinjera itd.

Postoji preporuka Ministarstva prosvete da škole biraju agencije članice YUTA sa iskustvom u đačkom turizmu. Naša agencija, koja ima sopstvene autobuse, takođe je članica Unije IRU što je dodatna sigurnost za putovanja dece u inostranstvo.

Mnogi drugi prevoznici, kada im se pokvari autobus u Austriji, Italiji, Nemačkoj, mogu samo da plaču - navodi Savić.  

Zanimljivo je da je „Euroturs“ ove godine dvostruko porazio “Lasena“ jer je Republička komisija po zahtevu te niške agencije delimično poništila postupak javne nabavke za organizaciju ekskurzije učenika sva četiri razreda srednje medicinske škole „Elizabet Emsli Haton“ u Vranju, posao vredan 3,3 miliona dinara.

- Opet je reč o lobiranju, jer je škola morala da se opredeli za agenciju koja je 2.500  dinara skuplja od nas samo iz razloga što referentna lista koju smo predali nije napravljena na njihovom novom formularu nego na nekom starijem koji smo imali, a koji su, uzgred, potpuno isti.

Da li treba da za svaku ekskurziju to ponovo overavamo i nosimo u školu. Besmisleno je - zaključuje Ilić.

Dejan Dimić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: