ELEKTROMREŽA: Država nastavlja pljačku građana

U fokusu - Četvrtak 12.03.2015 - 08:37

Agonija porodice Antanasijević iz Vranja, koja smatra da je teško oštećena u procesu eksproprijacije zemljišta se nastavlja.

Ovako država koristi svoje resurse: upad na parcelu Antanasijevića Ovako država koristi svoje resurse: upad na parcelu Antanasijevića

Draganu i Srđanu Antanasijeviću država je uz asistenciju policije prošle godine nasilno otela parcelu koja se nalazi u selu Ribince kod Vranja.

Sporna parcela se ekspropriiše za postavljanje dalekovodnih stubova i kablova koji idu iz 110 kilovoltne trafo stanice u selu Trebešinje.

Problem je nastao jer se Antanasijevići ne slažu da se na njihovoj zemlji, koja se nalazi uz put  od Vranja prema Bujanovcu, u blizini sela Neradovac, podignu dva stuba za dalekovod.

Antanasijevići smatraju da im se zemlja silom otima jer je čitav predmet još uvek pred Upravnim sudom. Bez obzira što sud još nije doneo pravosnažnu presudu, država nastavlja da se sa njihovom imovinom ponaša kao da je Alajbegova slama.

Sne je počelo kada je Ministarstvo finansija donelo prošle godine rešenje o eksproprijaciji, poosle čega su oni odmah pokrenuli upravni spor da bi oborili to rešenje.

- Ne odgovara nam način eksproprijacije, jer smo se pozvali na član 10. zakona o eksproprijaciji  koji precizno kaže da ukoliko ne postoji više ekonomski interes za korišćenje ostatka katastarske parcele  podnosioci tužbe imaju pravo da ponude onome ko vrši eksproprijaciju u ovom slučaju “Elektromreži”  ostatak parcele uz nadoknadu – kaže Antanasijević.

Praktično, država hoće vlasnicima da plati samo nekoliko kvadrata potrebnih za dalekovod, a ne priznaje da im time uništava čitavu parcelu, pa neće ni da je plati.

Ovih dana je Antanasijevićima stiglo novo rešenje Ministarstva finansija, kojim je odbijena njihova žalba a dozvoljena potpuna eksproprijacija, i to, kako je naglašeno, pre sudske presude.

Vlasnici sada najavljuju da će se žaliti ambasadoru EU u Srbiji Majklu Devenportu, Ustavnom sudu, pa na kraju i Međunarodnom sudu u Strazburu.  

- Sada smo dobili rešenje sa obrazloženjem da se odbija naša žalba od strane Ministarstva finansija i da se predlaže da predmetno zemljište prinudnim putem oduzme vlasniku.

Rešenjem se najavljuje i prunidna otimačina, iako je ona već urađena u avgustu 2014. godine.

Ministarstvo je strogo napomenulo da žalba protiv ovakvog zaključka ne odlaže njegovo izvršenje – objašnjava jedan od vlasnika Dragan Antanasijević.

Po njegovim rečima u rešenju se konstatuje da nije došlo do sporazuma o određivanju nadoknade s obzirom da je sporazumno utvrđivanje nadoknade poseban postupak pred prvostepenim organom.

Ukoliko do sporazuma ne dođe nadoknada se utvrđuje pred nadležnim sudom.

- Nama nikada niko ništa nije ponudio niti smo ikada razgovarali  sa korisnicima parcele nakon eksproprijacije, “Elektromrežom” Srbije.

Prosto smo zbunjeni i ne znamo kako da postupimo, jer smo već pokrenuli upravni spor imamo sada i prvo ročište, ali ministarstvo finansija traži od nas da pokrenemo ponovo upravni spor  - kaže Antanasijević.

Po njegovim rečima prosto je neverovatno da Ministarstvo finansija retroaktivno zakazuje nešto što je već izvršeno, jer je eksproprijacija, ili “prinudni upad” izvršen 21. avgusta 2014. godine.

Antanasijević kaže da se veći broj ljudi koji su u istom problemu žalilo, jer nikada nije određena cena za eksproprijaciju površine koja se eksproproiše.

I pored toga „Elektromreža“  je pokrenula upis u svojinu zemljišta u katastar nepokretnosti bez ikakve konsultacije i odluke suda.

- Država je sada postala najveći neprijatelj  građana, ona od građana otima privatnu imovinu. Negdo oko pedesetak tužbi ima protiv „Elektromreže“ .

Zaštitu za svoju privatnu imovinu zatražili smo kod zaštitnice građana u Vranju. Ona je našu dokumentaciju  poslala Saši Jankoviću republičkom ombudsmanu koji se do današnjeg dana ničim  nije oglasio – kaže Dragan Antanasijević.  

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: