HAN: Imaju jedne, a trebaju im drugi radnici

U fokusu - Četvrtak 06.10.2016 - 23:06

Vranje - Zaposleni na neodređeno vreme u „Sportskom centru“ u Vladičinom Hanu primaju manje zarade od onih koji imaju ugovore na određeno, saznaje OK Radio.

Sportski centar u Hanu FOTO FB Sportski centar u Hanu FOTO FB

Prema nekim najavama rukovodstvo ovog javnog preduzeća planiralo je da ih pošalje i na prinudni odmor, jer firma ima problema sa nedostatkom para.

Jedna od zaposlenih u „Sportskom centru“ S.S. smatra da su ona i još njenih devetoro kolega dovedeni u očajnu situaciju zbog propusta rukovodstva preduzeća, jer je trošilo više para na angažovanje radnika po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima.

- Umesto da imamo veće plate po osnovu koeficijenta, radnog staža i ostalih kriterijuma za isplatu po zakonu, mi imamo manje plate jer se zaposlenima na određeno vreme zarada obračunava po satu.

Tako oni po tom obračunu imaju i preko 50.000 dinara platu, a neko sa fakultetskom diplomom od nas stalno zaposlenih ne više od 25.000 do 36.000 dinara.

Novac za naše plate je prebačen za njihove, jer im se zarada obračunava po drugom kriterijumu
- navodi S.S.

Ona dodaje i da je rukovodstvo „Sportskog centra“ smislilo da stalno zaposleni dobiju kaznene poene i da odu na prinudni odmor od dva meseca.

- Prvobitno je bilo da  da nam se isplaćuje  60 odsto zarade, ali mi to nismo prihvatili. Direktor je pocepao rešenja jer je bio ljut, pa nam je rekao da mi predložimo kako dalje.

Nelogično je da naš direktor, za razliku od svih u Srbiji, prvo otpušta stalno zaposlene, pa tek one na određeno. Svuda je slučaj obrnut.

Direktor je prijavio da nema višak radne snage, a obrazloženje za teranje nas na prinudni odmor bilo je smanjenje obima posla, ali je zato nedavno zaposlio još jednog radnika
- kaže S.S.

Sa druge strane Dragan Krstić, direktor „Sportskog centra“, kaže da je u ovom preduzeću situacija specifična, jer radnici koji imaju rešenja za stalno  imaju drugačije obrazovne profile i zaduženja u firmi od onoga što je preduzeću trenutno potrebno.

- Kompleks „Sportskog centra“ sadrži osam terena, bazen, ugostiteljske objekte i stadion.

Ti koji su stalni radnici, oni ne mogu da budu konobari i kuvari, a naše potrebe su za ovom vrstom radne snage.

Niko neće ići na prinudni odmor, jer mi smo napravili neki sasvim drugi dogovor, tako da postoje i neke druge okolnosti kod ljudi koji su naučili da godinama ne rade , i sad kad ih poterate da se nešto angažuju, oni se bune i negoduju
- pojašnjava Krstić.

On dodaje i da prilikom  ovih dešavanja nije bilo nikakvog stranačkog favorizovanja, već da se u odlukama rukovodio prema realnim potrebama i zahtevima posla.

- Netačne su i glasine da hoćemo da se “otarasimo“ radnika, kako bi se prostorije u „Sportskom centru“ izdale Turcima iz „Teklasa“.

Kod nas je u preduzeću specifična situacija jer mi novac iz budžeta dobijamo za osam plata, a četiri zarađujemo.

Ove godine smo imali lošu sezonu, i trenutno zbog  toga imamo finansijskih problema
- kaže Krstić.
 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane opštine Vladičin Han u okviru medijskog projekta. Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav opštine Vladičin Han.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: