I žene hoće da udare!

U fokusu - Ponedeljak 17.09.2012 - 09:49

U vranjskim porodicama porodično nasilje je od početka godine u porastu za 20 odsto. Statistike pokazuju da u njima nisu žrtve samo žene, već i muškarci.

Ilustracija Ilustracija
Žene nasilnici, prema podacima Centra za socijalni rad najčešće verbalno i psihički maltretiraju svoje partnere. 
 
Praksa je pokazala da muškarci nasilje retko prijavljuju, a i kada do toga dođe teško se odlučuju da ono bude procesuirano na sudu. 
 
Dragica Stanojković, psiholog u Službi za zastitu odraslih ove vranjske institucije, otkriva da je bilo slučajeva da nakon psihičkog zlostavljanja muškarac - žrtva završi na psihijatriji.
 
 -Imali smo situaciju da je čovek bio lečen u bolnici u Toponici, zbog nepoštovanja i povređivanja od strane bračnog partnera - kaže Stanojkovićeva.
 
Takvi muškarci su, prema njenim rečima, potpuno nezaštićeni pred nasiljem, zbog čega gube ponos i samopouzdanje. 
 
Naša sagovornica objašnjava da su najčešći razlozi zbog kojih dolazi do maltretiranja muškaraca u porodici finansijske prirode. 
 
- Za loše materijalni položaj u kome se porodica nalazi žena optužuje muža. U takvim situacijama nije isključeno i fizičko nasrtanje žene, o čemu žrtva - muškarac retko progovara, zbog stida – objašnjava Stanojkovićeva. 
 
Prema njenim rečima u većini slučajeva u porodicama gde je majka nasilnica deca uglavnom ne podržavaju očeve koji su žrtve.
 
- Majka iscenira takvu situaciju u kojoj se stiče utisak da je ona nezaštićena, a da je otac krivac. U razgovoru sa nadležnima  ispostavi se da je u stvari žrtva muž, a ne žena – ukazuje Stanojkovićeva.
 

Na kraju ona objašnjava da je porodično nasilje učestalo u seoskim sredinama i to kod supružnika starijih od 65 godina. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: