Ima li šanse za BANJU?

U fokusu - Utorak 27.09.2016 - 23:23

Vranje - Vranjska Banja, najtoplija banja u Evropi i potencijalni turistički centar ovog dela Srbije muku muči sa besparicom, jer su potrebna velika ulaganja kako bi se ispunili makar neki od potencijala ovog mesta.

Vranjska banja, šansa ili balast? FOTO OK Radio Vranjska banja, šansa ili balast? FOTO OK Radio

Zbog toga su oči lokalnog rukovodstva uprte uglavnom u republičku kasu, koja bi trebalo da ima više sluha za rešavanje infrastrukturnih problema, ali i za investicije, ocena je banjskih funkcionera.

Onoliko koliko je u moći lokalne samouprave, čine se napori da se Banja pomeri sa mrtve tačke i da joj se vrati nekadašnji renome.

Koliko je Vranjska Banja u turističkom smislu ne samo stagnirala, već i nazadovala, pokazuje podatak da je u periodu između dva svetska rata ovo mesto posećivalo i do, danas nedostižnih, 100.000 turista godišnje.

Predsednica gradske opštine Vranjska Banja u prošlom sazivu Slavica Sotirović kaže da se u proteklom periodu radilo na očuvanju postojećih hotelskih kapaciteta i njihovom proširenju i istovremeno na obogaćivanju kulturno – turističke ponude.

- Mi smo, kao lokalna samouprava, pokušali da zaustavimo zatvaranje jedinog hotela u Banji, ali na žalost, u tome nismo uspeli.

Predlagali smo da se hotel „Železničar“ ponudi preko javno – privatnog partnerstva i da ostane u funkciji, ali za taj predlog nije bilo sluha i on je zatvoren
– kaže Sotirovićeva.

U okviru kulturno – turističke ponude, ponuđeni su sadržaji tokom čitave letnje sezone.

- Trudili smo se da tradicionalnu manifestaciju „Dani karanfila” podignemo na viši nivo.

Istovremeno, napravili smo Banjsko kulturno leto, čime smo te kulturno – turističke sadržaje imali tokom čitavog leta, od Dečjeg kulturnog leta do Likovne kolonije
- kaže Sotirovićeva.

Kao uspeh rada u minulom periodu, Slavica Sotirović navodi povratak u ingerenciju lokalne samouprave određenih objekata koji su bili u sporu.

- Sportsko – rekreacioni centar sa bazenom oko kojeg se vodio desetogodišnji spor je vraćen u vlasništvo gradske opštine, odnosno Grada.

Napravljen je i idejni projekat za sportsko – rekreativni centar sa olimpijskim bazenom u sklopu kojeg bi bio i jedan manji bazen
– kaže Sotirovićeva.

U okviru rada na infrastrukturi, ona ističe važnost završavanja generalnog urbanističkog plana 2011. godine, nakon čega je počeo da se radi prostorni plan.

- To je omogućilo da se određene lokacije mogu spremne da se ponude zainteresovanim investitorima za izgradnju turističkih objekata, vila, pansiona i hotela.

Urađen je i vodič za investitore u kojem su prikazane te lokacije sa kompletnom infrastrukturom.

To su neki planski dokumenti urađeni u tom periodu, koji bi olakšali svim potencijalnim investitorima da grade i ulažu u Vranjsku Banju i pokrenu je sa mrtve tačke
– ocenjuje Slavica Sotirović.

Bilo je i konkretnih projekata koji su završeni i koji omogućuju gostima Vranjske Banje da se bave rekreacijom, pre svega teretana na otvorenom i vrtni šah.

Sotirovićeva navodi da za pokretanje i vraćanje u život Banje potrebno i dosta finansijskih sredstava i vremena, a da je njen mandat predsednice gradske opštine u periodu od 2014. do 2016. godine bio prekratak da bi se nešto više uradilo.

Ona navodi i neke ideje koje bi mogle da budu ostvarene u dugoročnijem vremenskom periodu.

- Želeli smo da iskoristimo primere dobre prakse poput nekih banja u Mađarskoj, gde se hoteli grade parama lokalne samouprave, a onda se to ponudi privatnicima koji se bave ugostiteljstvom.

Ti hoteli su tamo isparcelisani, pa se smeštajni kapaciteti daju jednom privatniku, a restorani drugom i na taj način se postiže upošljavanje radnika iz tog mesta.


To bi bio neki dugoročniji plan, od recimo četiri do osam godina – kaže Slavica Sotirović.

Aktuelni predsednik gradske opštine Nebojša Bogdanović da je prvi i osnovni uslov za pomeranje stvari sa mrtve tačke izgradnja petlje na autoputu.

- To je veoma bitno ne samo za razvoj Banje, već celog ovog područja.

Nama je cilj da privučemo tranzitne turiste, a to je bez petlje nemoguće
– kaže Bogdanović.

I ostala putna infrastruktura Banje je u veoma lošem stanju, a to se pre svega odnosi na put prema brani Prvonek.

- Mi smo sa „Putevima Srbije“ ušli u priču oko pomoći oko saniranja ovog puta, jer je on u nadležnosti lokalne samouprave.

Projekat za rekonstrukciju je urađen uz pomoć Direkcije za izgradnju Vranja i vredan je oko milion evra, što je previše za nas, tako da očekujemo pomoć „Puteva Srbije“, koji su izrazili interesovanje da nam izađu u susret.

U narednom periodu ćemo intenzivnije radimo na tome zbog aktiviranja turističkih potencijala, naročito akvatorijuma koji je izgrađen ispod brane, ali nije u funkciji jer je jednostavno teško doći do njega
– navodi Bogdanović i dodaje da bi realizaciju ovog projekta realno moglo očekivati naredne godine.

Prvi čovek Banje kaže za OK Radio i da priča oko hotela „Železničar“ još uvek nije završena i da se očekuju razgovori sa „Železnicama Srbije“ kako bi se hotel sa oko stotinak ležajeva ponovo aktivirao.

- Naše informacije kažu da je u deobi imovine „Železnica Srbije“, hotel pripao preduzeću „Infrastruktura“ i mi želimo da se uverimo u njihove namere.

Nisam stekao utisak da oni trenutno žele da ga aktiviraju, ima nagoveštaja i da žele da ga prodaju, pa imamo ideju i da ga Specijalna bolnica uzme pod zakup do eventualne prodaje i tako povećamo turističke kapacitete
– iznosi Bogdanović.

Lokalna samouprava je započela i pregovore oko revitalizacije starih bazena sa kompanijom „Kenda farben“, koja je vlasnik vranjskog HIV-a.

- Mi smo njima ponudili saradnju u smislu potencijalnog ulaganja u ove bazene koji su na atraktivnoj lokaciji, a delimično su u njihovom vlasništvu.

Takođe je otvorena priča i od strane Ministarstva turizma da se na tom prostoru izgradi tzv. vizitorski centar, koji bi se koristio za razne promocije i prezentacije i sve ono što bi popravilo imidž Vranjske Banje kao turističke destinacije
– navodi Bogdanović.

Vranjska Banja ima i projekat uređenja prirodnih izvora tople vode, kojim bi ih učinila dostupnim posetiocima.


- To bi bila jako atraktivna stvar, jer tako nešto retko gde može da se vidi.

To je već za nas finansijski podnošljivo, pa će gradska opština da iz svojih sredstava izfinansira, pa očekujem da to bude završeno do početka naredne turističke sezone
– kaže predsednik opštine.

Jedna od potencijalnih turističkih atrakcija Vranjske Banje mogla bi da bude i kuća čuvene Koštane, koja je bila inspiracija Bori Stankoviću za junakinju istoimene drame.

- Imamo ideju da se uradi nekakva postavka u toj kući u ciganskoj mahali, koja bi bila povezana i sa Borinim delom i sa tradicijom ovog kraja, tako da verujem da bi i to bilo vrlo atraktivno za posetioce Banje – otkriva Nebojša Bogdanović.

Realizacija većina ovih planova je pod znakom pitanja, jer podrazumeva velika ulaganja i pomoć države.

- Mi ne možemo samo da čekamo i da krivimo druge zašto je Banja u takvom stanju u kakvom jeste.

Sve dok Vranjanci Banju doživljavaju kao suparnika, stanje će biti nepromenjeno, već se Banja mora tretirati kao partner koji će doneti bolji život i Vranju.

To dokazuje podatak iz 2011. godine da je od boravišnih taksi u budžet Grada 70 odsto sume uplaćeno iz Vranjske Banje, koja je u tom trenutku imala samo 200 ležajeva.

Zamislite kolika bi suma bila da imamo još nekoliko hotela
– zaključuje Slavica Sotirović.

 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: