INICIJATIVA: Pare roditeljima, a ne hraniteljima

U fokusu - Četvrtak 22.10.2015 - 12:33

Služba za prevenciju sa patronažom u Vranju pokrenula je kampanju prikupljanja potpisa za podršku inicijativi kojom bi se obezbedila materijalna pomoć biološkim porodicama, umesto rešenja u kome se njihova deca daju hraniteljskim porodicama na čuvanje.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

- Iskustva sa terena govore u prilog ovoj inicijativi, jer tamo gde je porodicama pružena podrška one su zadržale i odgajaju svoju decu.

Tako postoje i slučajevi da se deca bez obzira na materijalnu sigurnost koju pruža hraniteljska porodica vraćaju svojim biološkim porodicama - kaže piar ZC Vranje Beba Kanački.

Da  je inicijativa patronažnih sestara zasnovana na konkretnim primerima, pokazuje i slučaj D.M. (37) iz Vranja, koja  je samohrana majka.

- Kad sam rodila dečaka 2007., Centar ga je dao u hraniteljsku porodicu.

Obilazila sam ga tamo dok nije napunio sedam godina, a sada ga nisam videla već više od dve godine. Ne znam ni gde je ni šta je sa njim - kaže D.M.

Pre dve godine D.M.  je rodila još jedno dete.

- Nisam dozvolia da ga uzmu. Patronažne sestre su mi mnogo pomogle da sačuvam dete. Počela sam da primam i socijalnu pomoć i dečiji dodatak. Sve zajedno oko 15.000 dinara. Htela sam uvek da sačuvam svoju decu.  

Ja sam za to da se pare koje se daju hraniteljima, prvenstveno daju roditeljima, a ne  ovako, neko će da rađa decu,  mora da radi i da ih ostavlja u vrtić ili kod nekog da ih čuva, a neko će za čuvanje te iste dece da dobija kao hranitelj  duplo više para -  napominje D.M.

Inicijativa patronažnih sestara je naišla na dobar odziv građana. Za samo nekoliko dana prikupljeno je više stotina potpisa.

Sa druge strane u Centru za socijalni rad u Vranju kažu da je u program hraniteljstva prošle godine bilo uključeno 48 dece, a u 2015. njih 54. Ona najčešće bivaju smeštena u Leskovcu ili Vranju, tamo gde se nađe pogodna porodica za tako nešto.

Julija Stošić, rukovodila Službe za zaštitu dece i mladih pri vranjskom Centru za socijalni rad, kaže da se deca iz bioloških porodica ne izmeštaju zbog siromaštva.

- Jedini osnov za izmeštanje dece je grubo ili potpuno zanemarivanje roditeljskog prava.

Deca se izmeštaju iz bioloških porodica tamo gde se bazične minimalne potrebe dece ne zadovoljavaju, ili se zadovoljavaju na potpuno pogrešan način - pojašnjava Stošićeva.

Hraniteljska porodica na mesečnom nivou dobija po detetu 23.080 dinara. To je nadoknada koju država obezbeđuje za zadovoljavanje potreba deteta.

Hraniteljstvo je usluga, odnosno servis, kažu u Centru za socijalni rad.
 
Napominju da koliko će dete biti zbrinuto u hraniteljskoj porodici, sve zavisi od njegovih potreba. Ova usluga se razvija, napominju Centru, pre svega u interesu dece.

S. Tasić

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: