Izborne pare, tuče i podmetanja

U fokusu - Subota 14.04.2012 - 13:30

Predizborna tuče je počela - posle sukoba URS-a i DS-a oko prvog mesta na izbornoj listi, usledio je sukob “eksperata” i Izborne komisije oko para koje će članovi ovog tela zaraditi na izborima

 

Kako se izborna kampanja zahuktava, tako se otvaraju sve novi i novi sukobi na lokalnoj političkoj sceni. Dok drugi ratuju saopštenjima, plakatima i bilbordima, ovdašnji politički prvaci svađe su preneli u institucije sistema.

 

Sve je počelo prilikom predaja izbornih lista. Prvi su svoju lokalnu odborničku listu predali oni iz URS-a, nadajući se broju jedan na glasačkom listiću. Zašto je to bilo važno? Prvo, da se demokrate jako nerviraju jer nisu na istom, prvom mestu i republičke i lokalne liste, a drugo, da se nešto i konkretno ušićari, jer analitičari smatraju da prvo mesto na izbornoj listi po automatizmu donosi između 0,5 i jedan odsto glasova.

 

No, plan “eksperata” propao je kada je gradska Izborna komisija nije prihvatila njihovu listu, našavši joj mnoge (ne)opravdane zahteve. Demokrate tada koriste svoju šansu, posle danonoćnog rada predaju svoju izbornu listu, koju Komisija prihvata, i stavlja DS na prvo mesto glasačkog listića.

 

Tu i počinje rat – prema nekim svedočenjima, između dve stranke i članova Komisije nije došlo baš do tuče, ali je guranja po starim opštinskim hodnicima, i to pred svedocima, svakako bilo.

 

- Lično sam gledala kada su iz jedne političke partije došli i vređali, i kada je Komisije zvala obezbeđenje. Uplašili su se za sebe i papire, jer su ti ljudi iz te stranke bukvalno divljali. Ipak, o tome nema ni jedne beleške, niti je Komisija to igde navela u svojim dokumentima - kaže gradska većnica URS-a Nela Cvetković.

 

Bilo kako bilo, epilog je poznat – DS je prvi na listi, a URS drugi. To se Dinkićevim sledbenicima nikako ne dopada, i od tada stalno optužuju Izbornu komisiju za netransparentnost u radu, za pristrasnost i nezakonitost u postupanju.

 

Poznavaoci kažu da “banku” na sastancima Komsije drže njeni članovi iz URS-a, trošeći na razne žalbe i objašnjenja najmanje pola radnog vremena Komisije, koja, inače, po zakonu, radi 24 sata u danu.

 

E sad, mora se znati da je Izbornu komisiju imenovala Skupština grada, te da je na njenom čelu Ljiljana Stojanović, u civilnom životu sekretar Gradskog veća. Pored nje, ovo telo ima i šest članova u stalnom sastavu, te sekretara i zamenika koji učestvuju u radu bez prava odlučivanja. Članovi su iz svih stranaka koje imaju odbornike u Skupštini grada. Čim lista neke stranke bude prihvaćena, ta stranka automatski dobija i još jedno mesto u proširenom sastavu Izborne komisije.

 

Gužva oko ulaska u članstvo u Komisiji svakako je veće od reda za upis u biblioteku, a to bez nekih para ne biva. Na prošlim izborima 2008. godine, članovi Komisije zaradili su od 80 do 100.000 dinara za svoj rad, jer je toliko para bilo. Kako će biti ovog puta?

 

Tu se treba vratiti na priču o tome kako je URS, trenutno, ovde sam protiv svih. Naime, na jednoj od stalnih konferencija za medije URS-a, gradski većnik i potpredsednica vranjskog odbora URS-a Nela Cvetković javno je ustvrdila da bi članovi Komisije mogli ovoga puta da inkasiraju plate do čak 200.000 dinara, ili okolo 2.000 evra! Čovek bubreg da da za članstvo!

 

- Tamo ima dosta ljudi, i dobro su plaćeni. Mislim da će neki od njih zaraditi po 180.000, a neki čak po 200.000 dinara. Za taj novac, oni bi trebali da stvarno odgovorno rade svoj posao – kaže Cvetkovićeva.

 

Ova izjava, očekivano, izazvala je buru u političkoj čaršiji. Ovde svako na svakoga sumnja, ali 200.000 dinara razlog je i za pravi bes. Ipak, iz same Komisije došli su pomirljivi tonovi.

 

- Naknada za rad Komisije nije određena ni jednim aktom. Bilo je predloga, ali za sada nemamo jasan stav. Dakle, preuranjeno je o tome govoriti - kaže predsednica Komisije Ljiljana Stojanović.

 

Slično priča i član Komisije Dragan Stojanov iz DSS-a. On kaže da je za rad Komisije gradskim budžetom predviđena određena svota novca, te da je u ovom času potpuno nejasno koliko bi novaca moglo biti preusmereno na račune članova Komisije.

 

- Od tog novca prvo treba platiti izborni materijal, pa biračke odbore, pa čuvare kutija… Na kraju, članovi Komisije mogli bi podeliti sredstva koja ostanu kada se čitav izborni proces okonča - objašnjava Stojanov, koji očekuje da bi zarada članova komisije eventualno mogla biti na nivou one sa prošlih izbora.

 

Prema njegovim rečima, u ponašanju URS-a čudno je samo to što se oni na rad Komisije žale na konferencijama za medije, a ne i u nadležnim institucijama.

 

- Da su hteli, mogli su na odluke Izborne komisije da se žale Upravnom sudu, čije su odluke konačne. Ali, oni to iz njima znanih razloga nisu učinili - kaže Stojanov.

 

Tipično vranjski, URS sada, ljut na sve oko sebe, pravi probleme gde stigne. Tako, priča se, ova stranka tražila je da iskopira sve materijale Izborne komisije, nesvesna da je to zabranjeno zakonom - izborni materijal, naime, ne sme se iznositi iz prostorija Komisije. I tako dalje, i tome slično.    

 

Na kraju, ostaje da se vidi kako će se stvari dalje razvijati. Za sada, može se reći da je URS krenuo oštro, i da ide otvorenih karata u rat protiv svih i borbu za svaki glasi koji vodi prelasku cenzusa. No, svi ostali igrači na političkom tržištu za sada su hladni kao led, i slabo odgovaraju na provokacije koje “eksperti” prave gde god stignu. Čeka se odgovor izazvanih, i tek bi on mogao da bude baš, baš zanimljiv. 

O.K. Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: