Kad POLITIKA deli specijalizacije

U fokusu - Petak 02.10.2015 - 10:44

Kao posledica čudne kadrovske politike u ZC u Vranju prilikom dodele specijalizacija, vranjskom zdravstvu nedostaje optimalan broj specijalista u pojedinim granama medicine.

Stojanović: Zaobilazi se mišljenje struke FOTO D. Dimić Stojanović: Zaobilazi se mišljenje struke FOTO D. Dimić

Na primer, za novi hirurški blok, ako ga ikada bude, nedostajaće četiri hirurga jer se ZC nije na vreme potrudio da potencijalnim specijalizantima omogući stručno usavršavanje u ovoj grani medicine.

Nedovoljan je i broj lekara urgentne medicine, dok su istovremeno godinama unazad protežirani specijalizanti za medicinske grane gde postoji suficit specijalističkog kadra.

Jovica Stojanović iz Centra za analizu i planiranje Zavoda za javno zdravlje kaže da zahvaljujući ovakvim odlukama u ZC sada postoje specijalisti koji ustanovi nisu potrebni, za njih nema nikakvog posla, a primaju platu i zauzimaju radna mesta mladim lekarima.

- Imali smo, recimo, do pre nekoliko godina specijalistu nuklearne medicine. Sada imamo specijaliste kliničke imunologije u laboratoriji, pa dečje adolescentne psihijatrije.

Sve su to specijalnosti za klinike, za tercijarni nivo zaštite, nama nepotrebne jer u Vranju postoje samo primarni i sekundarni nivo zdravstvene zaštite - kaže Stojanović.
 
On smatra da su neki rukovodioci, iz samo njima znanih razloga, godinama unazad dodeljivali specijalizacije pod sumnjivim okolnostima.

- Takvi predlozi prolazili su zahvaljujući političkoj podršci stranaka određenim kandidatima. To je dokaz da se naše mišljenje kao stručne službe često zaobilazi, iako mi postupamo isključivo u skladu sa zakonom i normativima - kaže Stojanović.

Izgleda da se ni ove 2015. godine po tom pitanju ništa ne menja. Prema Planu stručnog usavršavanja ZC i na osnovu mišljenja Stručnog saveta ustanove v.d. direktora Vladimir Stamenković odabrao je nedavno deset mladih lekara za specijalistički staž i poslalo spisak sa svim imenima Ministarstvu zdravlja.

Sa ovog spiska samo je njih petoro dobilo pozitivno mišljenje Centra za analizu i planiranje ZZJZ za stručno usavršavanje.
 
Stamenković se, verovatno, kao i prethodni rukovodioci oslanja na činjenicu da mišljenje iz ZZJZ nije obavezujuće za direktora ustanove.

Tako se na njegovom spisku našao jedan potencijalni specijalizant za oblast maksilofacijalne hirurgije, uprkos tome što je ZZJZ konstatovao da je reč o tzv. neugovorenom lekaru čiju specijalizaciju nema ko da finansira.

Potom, odabran je kandidat za opštu hirurgiju iz Doma zdravlja iako na ovoj ustanovi primarne zdravstvene zaštite i nema odeljenja hirurgije.

Još troje lekara iz Doma zdravlja odabrano je za internu medicinu, anesteziologiju i transfuziologiju iako su sa primarnog nivoa zdravstvene zaštite i ne mogu da konkurišu za specijalizaciju na sekundarnom nivou jer to nije dozvoljeno u vreme trajanja procesa deobe ZC na Dom zdravlja i opštu bolnicu.

Ovo je posebno naglašeno u javnom pozivu ministarstva za dodelu specijalizacija.

Gradski većnik za zdravstvo Aleksandar Stajić oštro reaguje na zakulisne radnje u ZC u vezi sa dodelom specijalizacija.

- Zaista je pokušano dodeljivanje specijalizacija pod sumnjivim okolnostima, posebno u pogledu „neugovorenih“ lekara koje je svojevremeno primio bivši direktor Uroš Trajković, a nisu prijavljeni kod RFZO već su plaćani iz drugih izvora.



Njima je, najpre, dozvoljeno da konkurišu za specijalizacije, a onda su po direktorovom diskrecionom pravu ocenjeni najmanjim brojem bodova.

Dobili su pet od mogućih 30 i na taj način su diskriminisani u odnosu na ostale kandidate. Trebalo im je u startu reći da ne mogu da konkurišu.

Okvalifikovani su u startu kao loši stručnjaci, a među njima ima veoma dobrih lekara - navodi Stajić.

Stojanović iz ZZJZ kao rešenje predlaže hitnu deobu ZC na Dom zdravlja i Opštu bolnicu i sačinjavanje razvojnih planova obeju ustanova.

- Nije moje da ocenjujem kvalitet aktuelnog Plana o stručnom usavršavanju, ali znam da je preporuka da se u taj pravilnik u što većoj meri ugrade kriterijumi objektivne prirode za izbor kandidata, a da se subjektivni uticaj svede ne minimum.

U okviru objektivnih kriterijuma posebno se mora ceniti sklonost kandidata ka određenim granama medicine.

I uvođenje komisijskog, a ne individualnog tipa odlučivanja o kvalitetu i konačnom spisku kandidata - zaključuje Stojanović.

Dejan Dimić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: