Kad zamirišu neveni

U fokusu - Ponedeljak 13.10.2014 - 08:42

Olivera (45) i Branislav Tomić (50) iz Vranja, na proleće ove godine posejali su 15 ari nevena na njivi u selu Bresnica kod Vranja.

Od nevena može da se zaradi - Tomići na svojoj njivi Od nevena može da se zaradi - Tomići na svojoj njivi

Gajenje lekovitog bilja za potrebe farmaceutske industrije nije svakidašnja pojava na jugu Srbije.  

Sunčani dani Miholjskog leta uticali su da ova lekovita bilja donese još jedano cvetanje i neplaniranu berbu.

Po rečima Olivere, koja radi kao učiteljica u Banji,  glavni razlog za odluku da se sa suprugom, inače diplomiranim ekonomistom zaposlenim u „Simpu“, okrenu njivi i poljoprivredi, je taj što sa dve plate visokoobrazovanih ljudi nisu mogli da  obezbede sebi i porodici dovoljno za život.

- Neven se bere skoro svakog dana od juna do oktobra. Sušimo ga na potkrovlju, i to na promaji. Za jedan kilogram sušenog nevena, potrebno je negde oko šest kilograma sirovog.

Prodajemo ga otkupljivačima sušenog bilja. Njegova cena u Vranju je oko 300 dinara za kilogram, ali u Srbiji može da se proda i za više od 400 dinara – kaže Olivera.

U berbi Tomićima pomažu sin Stefan (18) i tri godine mlađa ćerka, ali i baka Mira Stanković (75), Oliverina majka.

- Od sejanja nevena se ne možete možda mnogo obogatiti, ali kad se sedi kod kuće ni toga nem - kaže Branislav.

U starom Rimu verovalo se da su cvetovi nevena nikli na grobu jedne vestalke, sveštenice koja je čuvala večnu vatru, i koja je umrla od tuge, nesrećno zaljubljena u jednog rimskog mladića.
 
Slađana Tasić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: