KAKAV BRAK: Ona uzela njegovo, a on njeno prezime!

U fokusu - Ponedeljak 02.03.2015 - 08:15

Zlatica Ljubisavljević Todorović (23) i Mirko Ljubisavljević Todorović (28) jedini su supružnici u Vranju, a možda i u Srbiji, sa po dva prezimena.

Svi Ljubisavljević Todorovići na okupu Svi Ljubisavljević Todorovići na okupu

Zlatica je svom prezimenu Ljubisavljević dodala Mirkovo Todorović, a on je uradio isto, svom prezimenu na venčanju dodao je Zlaticino Todorović.

- Uradili smo to jer smo jednostavno ravnopravni i beba nam je Ljubisavljević Todorović. Da damo primer drugima, jer je u Srbiji to nekako „bauk“.

Supružnici bi trebalo da imaju poštovanja jedan prema drugome i da  budu ravnopravni u braku – kaže Zlatica.

- Meni je to zanimljivo i lepo, ako je ona mogla da uzme moje prezime što ne bih i ja njeno – priča Mirko.

Mnogi su kaže Mirko bili zbunjeni što je on svom prezimenu dodao ženino.

- Jedino nas je matičarka razumela mada je rekla da smo jedinstveni u ovoj odluci u Vranju, a  možda i šire – priča on.

Zlatica kaže da su 2013. zaključili građanski brak, a naredne godine su se venčali i u crkvi.

I nisu samo dvojna prezimena specifičnost ovog mladog bračnog para - njihova dvoipomesečna ćerka zove se Matrona po ruskoj svetiteljki Matroni moskovskoj.  

Ono što muči ovaj mladi bračni par je siromaštvo i borba kako kažu za bolje sutra.

Kao podstanari Zlatica i Mirko sa dvoipomesečnom bebom žive u iznamlenom stanu, u kući punoj vlage koju plaćaju 60 evra.

Ovom mladom bračnom paru jedini mesečni prihodi su dečiji dodatak i Mirkova plata od svega tri hiljade dinara. Kažu dovoljno samo za kiriju.

- Toliko dobijam u „Zavarivaču“ gde radim kao varilac, pomažu nam moji roditelji, Zlaticin otac. Treba platiti račune hranu mleko za bebu, mnogo troškova, a para nema – kaže Mirko.  

Zlatica objašnjava da im je rečeno da nemaju pravo na socijalnu pomoć, jer je ona nasledila njive od majke koja je umrla pre deset godina, nakon čega se je njen otac ponovo oženio.

- To je nasledstvo koje ne mogu da upotrebim to su njive koje su veoma daleko. Ovde gde stanujemo je užas, ima vlage samo što se zidovi ne sruše, otpada kreč sa zidova, malter.

Nemamo mogućnosti za nešto bolje, jer svi bolji stanovi su preko 150 evra.

Novac nam je najviše potreban za pelene, mleko, vlažne maramice. Koristimo i posebnu kremu za Matronu koja je jako skupa, ali moramo.

Po izlasku iz porodilišta Matrona je imala jaku infekciju po koži, bili smo jako uplašeni neprestano je plakala, ima jako osetljivu kožu, jedva smo je izlečili – kaže ova mlada žena.   

Oko bebe im pomaže i Zlaticin brat, Zlatko (19) koji je srednjoškolac i živi u hraniteljskoj porodici.

- Koliko puta ih zateknem da nisu ništa jeli, frižider je prazan, muče se dosta. Zbog neredovne ishrane i nervoze sestra je izgubila mleko i zato je prestala da doji bebu - priča Zlatko.

Zlatica i Mirko se poznaju punih deset godina, pre braka kako kažu bili su dobri drugovi, a onda se iz drugarstva rodila ljubav.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: