Kako li se na beogradskom kaže MANOJLE?

U fokusu - Četvrtak 11.05.2017 - 12:39

Vranje - Da razlika u jednom slovu u imenu, i to u samoglasniku, može da unese zabunu, pokazuje primeri tunela „Manojle“ i „Manajle“ kod Vladičinog Hana.

Pa kako se zovu tuneli? FOTO OK Radio Pa kako se zovu tuneli? FOTO OK Radio

Iako su mnogi pomislili da je neko tunelu „Manojle“ kod Kržinaca u Grdeličkoj klisuri promenio ime u „Manajle“, to nije tačno, tvrde za OK Radiju iz „Koridora Srbije“.

- Tunel „Manojle“ nije promenio ime - kaže se kratko u pisanom odgovoru iz „Koridora Srbije“.

Da zabuna bude još veća, oba tunela nalaze se na svega 800 metara udaljenosti jedan od drugoga, a tabla na kojoj su obeleženi radovi na izgradnji tunela „Manajle“ na novom autoputu je tik uz magistralni put u selu Kržince, na kome postoje tri tunela, a jedan od njih je i „Manojle“.

Lepo, i možda tačno, ali je neko, za sada neznano ko, na tunelu “Manojle” promeio tablu na ulazu, pa se i on sada zove “Manajle”, neznano kako i zbog čega.

- Uostalom, zašto se novi tunel uopšte zove “Manajle”, po kome, ko mu je bio kum i zbog čega? - pitaju se dežurni kritičari.

Inače, novi tunel “Manajle” je najveći tunel u Srbiji, dužine oko 1,8 kilometar na južnom kraku autoputa u izgradnji Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru.

Tunel se nalazi na teritoriji opštine Vladičin Han, i prema navodima iz „Koridora Srbije“, srednje je dužine od 1.804 metara, sa dve tunelske cevi.

Tunel počinje u podnožju sela Manajle, na oko 800 metara istočno od postojećeg (sada prekrštenog) tunela “Manojle” kod Kozničke reke.

Tunel “Manojle” je dobio ime po nastradalom radniku, koji je poginuo prilikom njegove izgradnje.

Sve u svemu, u Grdeličkoj klisuri postoje pet tunela u drumskom saobraćaju, tri na magistralnom putu i dva na autoputu, ma kako se koji zvao.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Gaga Vlasinka
18.05.2019. , 18:35
Svi na jug. Zivela Srbija. Veliki uspeh za moj juzni tok. Gaga Vlasinka.
Manojle
14.10.2019. , 01:24
Da Razresimo jednom za vek vekova posto sam ja Manojle i znam poreklo svog imena i jasno i glasno kazem pred svima da ime Manajle ne postoji i da se jos niko u srpskom narodu nije dao ime necemu pa ni zivom bicu Manajle.Ako neko zna da se neko zove Manajle ili da je makar cuo ime Manajle neka ga navede ali takvo ime ne postoji u izvodu rodjenih na teritoriji Srbije.Taj sto je dao ime Manajle je verovatno neko ko je na nekoj politickoj ili nekoj drugoj funkciji pa je svojom inteligencijom i ubedjenjem dao to ime ne znajuci pravo poreklo da je ime Manojle jedno od Najstatijih Srpskih imena cak od samog potojanja.Ime Manajle je cist produkt Ne znanja i samoubedjenja.ali da negresimo dusu svako ima pravo da da nekome neko ime.