Kupus naš nasušni

U fokusu - Petak 07.11.2014 - 09:43

Ove jeseni kupus je u Moštanici, Mazaraću i Prevalcu, selima u okolini Vranja, rodio veoma dobro, a cena na pijacama dostiže i do 30 dinara za kilogram.

Kupus dobro rodio ove godine Kupus dobro rodio ove godine

Srđan Tasić (40) iz Prevalca ove godine je zasadio oko 15 ari kupusa. On kaže da je ove godine cena prihvatljiva i za proizvođače i potrošače.

- Tradicija po kojoj najbolji kupus u kraju uspeva u ovim moravskim selima, prenosi se u porodici iz generacije na generaciju. Ove godine  je kupus rodio više nego što smo planirali.

Sa 15 ari možemo da posečemo oko 3,5 tona kupusa. Veoma je zahvalna biljka za gajenje, jer se sadi na njivama sa kojih je već požnjevena pšenica  – kaže Tasić.

Bojan Mladenović (23) i njegova majka Gordana (41) iz Prevalca, kupus prodaju u Vranju i Vladičinom Hanu. Bojan kaže da zbog toga što je njihovo selo na pola puta između ova dva grada, petkom kupus odvoze u Han, a subotom u Vranje, jer su ti dani pazarni u ovim mestima.

- S obzirom da sam nezaposlena, zarada od poljoprivrede  mi je veoma važna. Uključena je cela porodica, pa posao ne pada teško.

Kupus je veoma zahvalan za proizvodnju. Osim okopavanja i navodnjavanja, ne zahteva neku drugu specijalnu negu.

Ponekad mora i da se prska za prihranjivanje, ali ove godine to nije bilo potrebno, jer su mu vremenski uslovi veoma pogodovali – pojašnjava Gordana.

Prava zima se na ovim prostorima, kada je hrana u pitanju, ne može zamisliti bez kiselog kupusa, bilo kuvanog sa suvim rebarcima, ili pak za meze uz čašicu rakije.

Svaka kuća ima neki svoj recept i način kako ga kiseli, ali se on uglavnom svodi na to da u vodi kojom se kupus u kaci zasipa ima dva procenta soli, u odnosu na količinu vode.

Slađana Tasić

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: