Lekari oslobođeni odgovornosti za smrt devojčice

U fokusu - Petak 16.10.2015 - 09:33

Četvoro lekara Doma Zdravlja i Opšte bolnice Vranje protiv kojih je vođena istraga u vezi sa tragičnom smrću osamnaestomesečne S.M. koja je preminula 24. septembra 2012. godine na Dečjem odeljenju vranjske bolnice, oslobođeni su odgovornosti.

Bolnica u Vranju  FOTO A. Stojković Bolnica u Vranju FOTO A. Stojković

Vršilac funkcije osnovnog javnog tužioca Milica Petković potvrdila je za OK Portal da je ovo tužilaštvo u predmetu Kt.br.1903/12 odustalo od krivičnog gonjenja pedijatra i aktuelnog v.d. direktora Doma zdravlja Nenada Mladenovića (postojali su osnovi sumnje za izvršenje „teškog dela protiv zdravlja ljudi“) nakon čega je rešenjem sudije za prethodni postupak Osnovnog suda u Vranju obustavljena istraga protiv ovog lekara.
 
Odgovornosti su oslobođeni i lekari-pedijatri Dragan Cvetković i Tatjana Dimtrijević, te dečji kardiolog Lazar Stanković, doktori Dečjeg odeljenja bolnice, odbačajem krivične prijave koju je protiv njih podnelo Odeljenje za zdravstvenu inspekciju još 20. februara 2014.  zbog osnova sumnje da su počinili krivično delo „nesavesno pružanje lekarske pomoći“ iz člana 251, stav 1 Krivičnog zakonika.

Obrazloženje tužilaštva je da prijavljeno krivično delo „nije delo za koje se goni po službenoj dužnosti“.

- Navedene odluke donete su na osnovu nalaza i mišljenja Sudsko medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu koji je utvrdio da su prijavljeni lekari primenili sve dostupne dijagnostičke i terapijske mere i da u njihovom postupanju nije bilo propusta koji su u uzročno-posledičnoj vezi sa pogoršanjem zdravstvenog stanja  i nastupanja smrti kod sada pokojne S.M - kaže se u odgovoru Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) na pitanja OK Portala.

U predmetu Kt.br.1903/12 još 5. oktobra 2012. godine podnet je zahtev za sprovođenje istrage protiv pedijatra Mladenovića, a u fazi istrage urađeno je medicinsko veštačenje SMO Medicinskog fakulteta u Beogradu i potom još dva dopunska veštačenja.

Onda je 29. aprila 2014. godine proširen zahtev za sprovođenje istrage protiv još troje pomenutih lekara ZC Vranje.

Stručni nalaz i mišljenje SMO iz Beograda išlo je na ruku doktoru Mladenoviću isključujući u startu njegovu krivičnu odgovornost.



Njegov branilac, advokat Dragan Stojanov objašnjava da su veštaci ustanovili da se kod maloletne S.M. radilo o retkoj, skrivenoj srčanoj mani koja se aktivirala usled jačeg virusa i dovela do brzog propadanja tog vitalnog organa.

- SMO je konstatovao da u postupcima Mladenovića, kao izabranog dečjeg lekara, nije bilo propusta koji su u uzročno-posledičnoj vezi sa pogoršanjem zdravstvenog stanja i nastupanja smrtnog ishoda kod deteta - čita Stojanov iz ekspertize SMO i konstatuje da se samim tim otklanja smetnja da Mladenović obavlja lekarski službu i rukovodeće funkcije u Domu zdravlja.

Doktor Mladenović navodi da je od starta bilo jasno da njegove odgovornosti nema.

- Drago mi je da je istina pobedila i da sam skinuo ljagu sa svog imena jer želim da nastavim da se bavim lekarskim pozivom čista obraza - kaže Mladenović.

M.M, otac druge preminule devojčice S.M, ogorčen je zbog ovakve odluke pravosudnih organa.

- Dok se mi mučimo, zarađujemo i borimo se da našu decu izvedemo na pravi put, neko ko nema lekarskog znanja uništi im život.

Ti se lekari sada slobodno šetaju, a naše je dete mrtvo i ne možemo ga vratiti
- kaže otac pokojne S.M.

Podsećanja radi, S.M. je preminula na Dečjem odeljenju bolnice u drugoj godini života. Roditelji su tvrdili da je lečena od obične prehlade, a da je zapravo imala upalu pluća, dok je obudukcioni nalaz pokazao da je imala retku bolest srca.

S.M. je druga devojčica koja je preminula na Dečjem odeljenju vranjske bolnice u kratkom periodu tokom 2011. i 2012. godine.

Dejan Dimić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: