Lekarima ipak manje plate?

U fokusu - Ponedeljak 01.10.2012 - 20:54

Vranjski lekari nezadovoljni što će od 1. oktobra, po uredbi Vlade Srbije, svoju platu zarađivati po učinku.

Ilustracija Ilustracija
Za sindikalce u vranjskom zdravstvu potpuno je nejasno kakav će biti obračun oktobarskih plata primenom nove formule.
 
Slađana Stojanović iz SFLS-a kaže da joj sve to liči na "jednačinu sa četiri nepoznate” jer uredba obuhvata čak 12 stavki. 
 
- Nemoguće je sve isprecizirati, jer mi osim pregleda bolesne dece imamo rad  u Savetovalištu i na terenu, tako da je pitanje da li možemo ispuniti predviđenu normu – objašnjava Stojanovićeva.
 
Goran Popović iz Novog sindikata zdravstva kaže da kapitacija donosi optimalan broj pregleda, a da se pritom ocenjuje i kvalitet usluga koje lekar pruža. 
 
- Nemoguće je ispuniti i jedno i drugo – tvrdi Popović, navodeći da se takav obračun preslikava i na plate lekara vranjske Bolnice, na sekundarnu zdravstvenu zaštitu.
 
Novi sindikat zdravstva iz tog razloga traži ukidanje Vladine uredbe, jer će ona "napraviti veću štetu nego korist u pružanju zdravstvenih usluga pacijentima". 
 
Praktična primena urebe videće se  u novembru, kada će biti isplaćene  oktobarske plate zaposlenima u zdravstvu. 
 
Iako nadležni u RFZO tvrde da zbog povećanja cene rada od dva odsto, lekari sa neispunjenim učinkom ipak neće primati niže plate od septembarskih, sindikalci napominju da će zarada onih koji ne ispune normu biti niža za oko 2.000 dinara. 
 
Novi obračun oktobarskih zarada primenjivaće se kod izabranih lekara na Opštoj medicini, Stomatologiji, Ginekologiji, Predškolskom i Školskom dispanzeru. 
 
Božidar Milošević iz RFZO kaže da će visina lekarskih zarada zavisiti od broja opredeljenih pacijenata, broja pregleda, ali i izdavanih recepata. 
 

Uredbom je prvobitno predviđeno da se samo 10 odsto plate smatra varijabilom koju treba zaraditi o učinku, dok se sada razmatra pokušaj sa samo dva odsto varijabile.    

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: