LETNJE BAŠTE: Komisija zasedala, na potezu inspekcija

U fokusu - Ponedeljak 15.08.2016 - 20:15

Radna grupa koja je formirana da se bavi problemom nelegalnih bašti ugostiteljskih objekata u Vranju je održala sednicu i dala saglasnost na sve zahteve koji su ispunjavali kriterijume, kaže Mića Mladenović, član Gradskog veća za oblast turizam i ugostiteljstvo.

Bašte glavno obeležje centra Vranja FOTO D. Ristić/OK Radio Bašte glavno obeležje centra Vranja FOTO D. Ristić/OK Radio

Sa početkom letnje sezone, a čak i mnogo ranije, od prvih toplijih dana, gornji deo gradskog šetališta je bio prenatrpan letnjim baštama i privremenim objektima za trgovinu.

Stanje je bilo haotično u nedostatku validne odluke o poštovanju komunalnog reda, o čemu je OK Radio već pisao u nekoliko navrata.

Novu radnu grupu koja je trebalo da se pozabavi ovim problemom je formiralo Gradsko veće krajem juna, sa ciljem da uvede red u postavljanje letnjih bašti u centru grada.

Posebno se vodilo računa o delu grada od zgrade Direkcije do Gradske uprave, gde je evidentirana najveća gužva u postavljanju bašti.

Predsednica komisije je načelnica imovinsko – pravne službe Gradske uprave Marina Trajković, a pored Mladenovića, čine je i načelnik sekreterijata za inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine i stručnjaci iz oblasti građevine, arhitekture, saobraćaja i pravne struke.


Komisija se rukovodila starim pravilnikom o ovoj problematici, ali i dopunama koje su izvršene u međuvremenu.

- Starim pravilnikom nije bio obuhvaćen ovaj potez od Direkcije do Gradske uprave, a po skupštinskoj odluci od januara ove godine i na tom delu je dozvoljeno postavljanje privremenih objekata.

Zbog toga je pravilnik morao da pretrpi izmene, što je i učinjeno
– kaže Mladenović.

On kaže da su prilikom davanja odobrenja poštovani kriterijumi koji su predviđeni pravilnikom i odgovarajućim zakonima.

- Vodilo se računa o tome da bašta mora da bude postavljena maksimalno u dužini lokala, nikako preko toga, a ne sme da bude ni visinske razlike, odnosno razlike u nivou u odnosu na ulicu.

Zatim, mora da bude ostavljen prostor za pešake, za prolaz saniteta, vatrogasnih i dostavnih vozila i na kraju su uzeti u obzir i estetski kriterijumi
– navodi gradski većnik.

Mladenović kaže da je komisija razmatrala sve zahteve koji su u međuvremenu pristigli.

 

- Ovi zahtevi nisu razmatrani od početka ove sezone, jer se komisija u prethodnom sazivu nije sastajala.

Nakon što je formirana ova nova radna grupa, krenuli smo sa razmatranjem zahteva, tako da sada ovaj problem ulazi u redovnu proceduru.

Većina zahteva je odobrena i vlasnici tih objekata će sada retroaktivno, od dana podnošenja zahteva, platiti naknadu za zauzeće javne površine.

Naknada iznosi 36 dinara po svakom započetom kvadratnom metru.

To znači da ako zauzeta površina iznosi 33,5 kvadrata, plaća se 34
  – pojašnjava Mladenović.

On navodi da je pristiglo preko 60 zahteva za “legalizovanjem” svih objekata na javnim površinama u ovom delu grada.


Taj potez obuhvata i ulice Partizansku i Brankovu.

- Ne radi se samo o letnjim baštama kafića, već i štandovima za prodaju sladoleda, kokica i slični – objašnjava Mladenović.

On kaže da samo tri ili četiri zahteva nisu odobrena, a kao primer objekata koji nisu mogli da dobiju saglasnost, navodi kafanu “Petl”, koja se nalazi pored Narodnog muzeja.

- Oni nemaju saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, jer je objekat u neposrednoj blizini zgrade Muzeja, koja je pod zaštitom države – objašnjava Mladenović.

Na pitanje da li je preduzeto nešto da se sprovedu odluke komisije prema vlasnicima objekata koji nisu dobili saglasnost, gradski većnik kaže da je radna grupa odradila svoj deo posla i da je sada sve na inspekcijskim službama.

 

- Oni imaju uvid u odluke komisije i sada treba da rade shodno svojim ovlašćenjima.

Zaista nemam informacije šta je i da li je nešto urađeno po ovom pitanj
u – odgovara Mladenović.

Načelnik sekreterijata za inspekcijske službe je trenutno na godišnjem odmoru, pa sprovođenje odluka komisije treba očekivati tek po njegovom povratku na posao.
 
U međuvremenu, nakon sednice radne grupe je pristiglo još nekoliko zahteva, koji će biti razmatrani najverovatno već u toku ove sedmice.

Letnja sezona se završava 31. oktobra i to je rok do kada će vlasnici svih bašti i drugih privremenih objekata morati da oslobode javne površine, navodi Mića Mladenović.
 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: