"Mene ne vole na Kosovu, a nju u Srbiji"

U fokusu - Četvrtak 20.09.2012 - 21:53

Srpsko-albanska porodica iz Kosovskog Pomoravlja ima gotovo nerešive probleme jer žive u dve zemlje, od kojih ih ni jedna ne priznaje kao svoje.

Marijana sa svojom bebom Marijana sa svojom bebom
Meštanin sela Rajinovac nadomak Kosovske Kamenice J.Č. i njegova supruga Marijana Preći iz albanskog Liježa, od 26. januara ove godine imaju velike probleme zbog, kako kažu, ugrožavanja ustavom zagarantovanih prava. 
 
Naime, ova srpsko albanska porodica dobila je malu Anđelu 26. januara, ali zbog Marijaninog albanskog državljanstva dete nema prava na bilo kakvu materijalnu pomoć. 
 
Oba roditelja nigde ne rade, a preživljavaju tako što od opštine iz koje Marijana dolazi s vremena na vreme dobijaju jednokratnu pomoć u vidu pelena i hrane za bebu, higijenskih i ostalih kućnih potrepština. 
 
Prema rečima J.Č. koji je želeo da se njegovo ime ne spominje zbog eventualnih problema sa kosovskim Albancima, od Srbije porodica Jevtić ne dobija ništa. 
 
– Marijanu sam upoznao sasvim slučajno u Albaniji i tamo smo započeli ljubavnu vezu koja je krunisana brakom i prinovom. Moju suprugu danas u selu svi zovu “srpska snajka”. 
 
Ona nema državljanstvo Srbije i ne može da ostvari osnovna prava, kao što je odvođenje deteta kod lekara ili da obavi pregled kod ginekologa, jer ne poseduje zdravstvenu knjižicu. 
 
U par navrata smo tražili pomoć od Centra za socijalni rad u Kamenici, ali nam od januara pričaju da će razmotriti naš slučaj. Do danas, ništa se nije desilo. 
 
Živim sa detetom, suprugom i starom majkom u trošnoj kući u kojoj nema kupatila, veš mašine i ostalih osnovnih uslova za život. Krov nam se ruši, tako da zbog kiše Marijana pokriva krevetac najlonom da ne bi voda ulazila kod Anđele - započinje priču J.Č. 
 
On napominje da je više puta pisao ministru policije Ivici Dačiću koji mu je obećavao da će u najskorije vreme Marijana dobiti srpsko državljanstvo, ali i od toga ništa. 
 
– U policijskoj upravi u Kamenici su mi rekli da mora Marijana da bude kod mene od tri do pet godina kako bi stekla pravo na srpsko državljanstvo, pa se pitam šta mi da radimo za to vreme. 
 
Ona ne može da uđe u Srbiju, jer kao strani državljanin ne može da pređe administrativni prelaz sa Kosovom. Dete ne mogu sam da dovodim u Vranje zato što je još uvek odojče, a ona ne želi da Anđelu pregledaju albanski pedijatri. 
 
Boji se da dete namerno ne ispuste iz ruku. Mene ne vole na Kosovu, nju ne vole u Srbiji - kaže suprug J.Č., naglašavajući da je Marijana porođena u Gračanici bez zdravstvene knjižice, zahvaljujući dobroj volji dežurnog lekara. 
 
Inače, porodica Jevtić se pored pomoći koju dobijaju iz Albanije izdržava i baveći se malom poljoprivredom. 
 
Od Kosovske Kamenice deli ih sedam kilometara zemljanog puta, a kako kažu, jedina sreća je što je njihovo selo čisto srpsko. 
 

– Krila su nam polomljena. Znamo da nismo dobrodošli ni u Srbiji, a još manje nas vole na Kosovu. Ni na nebu ni na zemlji - završava naš sagovornik. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: