Monitoring medijske scene u Srbiji

U fokusu - Četvrtak 08.10.2015 - 01:08

U Beogradu je posle obimnog istraživanja objavljen je 62. Monitoring medijske scene u Srbiji.

Ovaj izveštaj o stanju srpskih medija uradio je stručni  tim  iz advokatske kancelarije "Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om, a uz podršku Švajcarske kancelarije za saradnju kroz Fond malih projekata.

Izveštaj  se bavi sa nekoliko vaažnih oblasti.

Sloboda izražavanja

U ovoj obasti zabeležana su dva slučaja pretnji i pritisaka na novinara i medije; kao i još jedan hakerski napad na informativni portal Titulli.com.

Zabeležena je i preteća poruka koju je funkcioner SNS-a Dejan Kovačević uputio medijima (ili medijskim izvorima, kako su ga „pravdale” stranačke kolege) za skupštinskom govornicom u Gornjem Milanovcu.

Tu su i dva slučaja napada na novinare – incident u kojem je novinar Milan Đokić uboden nožem na pres konferenciji u Gradskoj kući u Užicu, kao i fizički napad na Milorada Komrakova, poslednjeg Miloševićevog urednika Informativnog programa RTS-a;

Zabeležene su i dve sporne presude u sudskim postupcima, koje su, prema oceni autorskog tima, korak nazad u srpskoj sudskoj praksi u medijskim sporovima.

Presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu u postupku za naknadu nematerijalne štete po tužbi bivših novinara „Večernjih novosti” Stojića, Nenkovića i Bošnjaka protiv Nezavisnog udruženja novinara Srbije;

Presuda Apelacionog suda u Nišu kojom je potvrđena presuda Višeg suda u Zaječaru u sporu za naknadu nematerijalne štete po tužbi Živorada Nikolića, policajca u penziji iz Bora, protiv izvesnog Petra Guševca i Vladimira Novakovića, svojevremeno urednika internet sajta b92.net.

Izveštaj Komesara za ljudska prava Saveta Evrope Nilsa Muižnieksa, nakon martovske posete Srbiji, koji sadrži i njegovu ocenu šta su pomaci napred, a šta problemi u medijskom sektoru Srbije, preporuke i zaključke;

Implementacija postojećih zakona?

 – Zakon o javnom informisanju i medijima: pitanje zaštite novinara i medija od diskriminacije (u regulativi i u praksi);

Upis u Registar medija - zašto mediji treba da se upišu, iako upis nije obavezan, šta od podataka ne treba mediji da dostave već organi javne vlasti, šta je izostalo u propisima a može da stvori problem u praksi.

Zakon o elektronskim medijima:

Nedostaci u regulativi koji dovode u pitanje pravo i osnov za reagovanje Regulatornog tela u slučaju bitne promene koncepcije licenciranih medija, posebno kada su u pitanju dozvole izdate po ranije važećem Zakonu o radiodifuziji;

Kratka analiza pet pravilnika REM-a koji su u ovom periodu stupili na snagu, a regulišu obaveze elektronskih medija tоkоm prеdizbоrnе kаmpаnjе, obaveze u vezi sa zаštitom lјudskih prаvа i obaveze u vezi sa sprоvоđеnjem nаgrаdnih tаkmičеnjа, kao i postupak izdаvаnjа dоzvоlе zа pružаnjе mеdiјskе uslugе nа оsnоvu zаhtеvа i dozvole nа оsnоvu sprоvеdеnоg јаvnоg kоnkursа – autori Izveštaja ukazuju na nedostatke pojedinih pravilnika.

Zakon o javnim medijskim servisima:

Taksa za javni medijski servis, obaveza i svrha njenog plaćanja; netransparentno uvođenje nove medijske usluge RTS-a (kanal RTS 3), mimo zakonske procedure.

Usvajanje novih zakona

– Nacrt Zakona o informacionoj bezbednosti

– Zašto i šta u tom zakonu može biti važno za medijske portale

Rad nadležnih organa

– U izveštaju su obrađene najvažnije aktivnosti nadležnih organa;

Proces privatizacije medija

– Aktuelna faza u procesu privatizacije medija;


Zaključak Izveštaja

– Šta se dešavalo na medijskoj sceni u julu 2015. i šta je bilo najupečatljivije.

Opširnije o ovom Monitoringu možete pročitati na web sajtu ANEM-a, u rubrici Monitoring medijske scene, gde možete pronaći i ostale  Monitoring Izveštaje.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: