Muževi vlasnici zajedničke imovine

U fokusu - Nedelja 30.09.2012 - 08:36

Imovina stečena u vranjskim brakovima uglavnom je svojina muževa, a ne žena, i retki su slučajevi da je situacija obrnuta.

Ilustracija Ilustracija
Ekonomska rodna ravnopravnosti u zajednici muškarca i žene ovog podneblja kao da ne postoji, saglasni su poznavaoci. 
 
Nela Cvetković, predsednica Radne grupe za izradu Akcionog plana o rodnoj ravnopravnosti Grada Vranja kaže da žena u braku može da bude ravnopravna ukoliko je ekonomski dovoljno jaka i ostvaruje prihode približne suprugovim. 
 
U većini vranjskih porodica napominje ona, žene do skora nisu imale ništa na svoje ime od stečene imovine u braku. 
 
- One su uglavnom vlasnice onoga što naslede od svojih roditelja, ali ne i onoga što su stekle u braku sa suprugom. Na sreću pomaka ipak ima, pa se situacija i ovde polako menja – kaže Cvetkovićeva. 
 
Ona napominje da žene treba da rade na povećanju svojih kapaciteta da stiču znanja i veštine i podižu svest o sebi i svojoj ulozi u zajednici. 
 
- Postoje novi trendovi u svetu gde se sklapaju predbračni ugovori koji bi i ovde mogli ubrzo postati praksa, pa bi i to uticalo na ekonomsku nezavisnost žena  – kaže Cvetkovićeva.
 
I Nadica Stošić iz NVO „Inicijativa za integracije“ deli ovakvo mišljenje. Kaže da  se vlasništvo onoga što supružnici kupuju zajedno u braku u većini slučajeva  prebacuje na muža. 
 
- Razlog je taj što žene ili ne rade ili manje zarađuju pa kredite za kupovinu kod banaka podižu muškarci – objašnjava Stošićeva, navodeći da je to između ostalog i pitanje ovdašnjeg mentaliteta. 
 
Žena je prema njenim rečima i dalje zadužena da čuva decu i bude u kući, a muž da privređuje. 
 
Stošićeva ističe da ovaj problem teško rešavaju i predbračni ugovori. 
 
- I oni štite interese onoga ko u finansijskom smislu pri sklapanju braka „ima više“, najčešće u varijanti gde je muž bogat . Ugovori se sklapaju i odnose se na  imovinu koja se unosi u bračnu zajednicu a ne na onu koju će sticati zajedno – objašnjava Stošićeva.
 
Vladimir Stojanović, jedan je od retkih Vranjanaca koji je svojoj ženi prepisao kuću koju je u nasleđu dobio od majke. 
 
- Uradio sam to da bih između ostalog razbio predrasude ali pre svega iz poštovanja prema supruzi, majci moje dece - kaže Stojanović. 
 

On napominje da je za njega potpuno neshvatljivo mišljenje da su naslednici uglavnom sinovi i muževi, jer ćerke udajom napuštaju porodičnu kuću.  

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: