Napravili parking na tuđoj zemlji!

U fokusu - Četvrtak 26.03.2015 - 08:36

Parking prostor pored „Intesa“ banke, a ispred nekadašnjeg GrO SNS u naselju Češalj u Vranju mora da se ruši, jer je građen na zauzetoj parceli.

Lep parking, ali na tuđem foto A. Stojković Lep parking, ali na tuđem foto A. Stojković

Kako je saopšteno iz vranjske Direkcije za izgradnju, još 1997. godine Direkcija je raspisala oglas za prodaju zemljišta ispod stare benzinske pumpe u Češlju.

Parcelu veličine 12 x 9 metara je kupilo preduzeće „Kupinince“ po ceni od 745.632,98 dinara.

Novembra 1997. godine zaključen je ugovor između opštine i „Kupininca“ u kome ima mnogih nejasnoća.

U ugovoru piše da se „daje gradsko građevinsko zemljište na korišćenje „Kupinincu“ radi izgradnje poslovnog prostora na neodređeno vreme“. Rešenje je usvojila tadašnja Skupština opštine.

– Već 1998. godine Skupština opštine na sednici održanoj oktobra dopunjuje Rešenje katastarskim brojevima parcela. Novim Rešenjem dodato je još jedno parče zemljišta.

Međutim, opet u tom novom Rešenju piše da je ukupna veličina parcele 12 x 9 metara. Februara 1999. godine zaključen je aneks ugovora između Direkcije i „Kupininca“, ali se ne precizira o kojoj površini je reč.

Avgusta iste godine imamo još jedan aneks ugovora koji sve prethodno objedinjuje. Dakle, definisano je da od dve parcele treba da se da ukupna površina 12 x 9 metara.

Opet 2004. godine zaključen je aneks ugovora kojim se korisniku „Kupinincu“ daje trajno korišćenje zemljišta. Za jednu parcelu piše da je površine 369 kvadrata i drugu od 140 kvadrata. Znači da mu se ovim aneksom daje ukupno 509 kvadrata – kaže Dragan Stojković, direktor Direkcije za izgradnju.

Prema njegovim rečima, na bazi ovih ugovora i aneksa, vlasnik „Kupininca“ je otišao u službu katastra i upisao se kao vlasnik parcele.

– Pre dve godine Direkcija je izvršila asfaltiranje zemljišta ispred tadašnjeg GrO SNS i napravila praking prostor.

Preduzeće „Kupinince“ je tužilo Direkciju i sud je doneo presudu da je Direkcija izvršila smetanje poseda preduzeću „Kupinince“.

Doneto je Rešenje koje je postalo izvršno, a u kome se nalaže Direkciji da prekine započete radove na tom prostoru.

Direkcija se tada nije osvrtala na odluku suda, pa je parking napravljen, a naloženo nam je i da na ime sudskih troškova platimo 92.950 dinara.

Mi smo se žalili, ali je drugostepeni organ potvrdio prvostepenu presudu – kaže Stojković.
 

On objašnjava da Direkcija sada mora da skine obeležja parking prostora i da iskopa asfalt koji je stavljen prilikom izgradnje parkinga.

Stojković kaže da je u međuvremenu Direkcija preko gradskog pravobranioca zatražila poništenje aneksa ugovora kojim se „Kupinincu“ daje znatno veća površina zemljišta od prethodno ugovorene.

Proces je, kaže Stojković, u toku i raskopavanje se prolongira dok se ne postigne dogovor sa „Kupinincem“.

– U situaciji smo da čak moramo i da molimo tužioca da od nas ne traži izvršenje presude. Ovde se radi o grešci koja je načinjena u postupku ugovaranja, što je Direkciji očigledno nanelo veliku štetu.

Na kraju, radovi nisu smeli da se izvode dok je trajao sudski proces. Ja ne znam ni kako je prethodno rukovodstvo uspelo da dobije dozvolu za izvođenje radova i kako su ti radovi svrstani, da li pod tekuće održavanje ili investicione radove – kaže Stojković.

Direktor „Kupininca“ Slavoljub Tomić kaže da o tom parkingu i ne razmišlja.

– Ja sam slučaj predao svom advokatu, jer mi ne nosi glava, a nemam ni vremena da se sa tim raspravljam. Sve je u rukama advokata, pa šta oni urade, uradiće – kaže Tomić.

Prethodni direktor Direkcije za izgradnju Goran Đorđević za OK Radio priča da je priča oko parkinga u naselju Češalj veoma složena.

– „Kupinincu“ je to zemljište dao Časlav Ristić sa svojom ekipom i ono što sam ja čitao u ugovoru je da je zemljište dato u zakup na 99 godina.

Znam da nema čak ni dimenzija za parcelu gde se sada nalaze banka i butik pored banke. „Kupinince“ nije vlasnik zemljišta, već zakupac na 99 godina i sud može da naloži samo finansijsku odštetu.

To što je sud naložio vraćanje u prvobitno stanje verovatno znači i vraćanje onog kafića koji je izmešten po mom nalogu. Svo ono đubre koje je tu bilo je uklonjeno i sada treba da se vrati.

Stvarno mi ništa nije jasno, ali znam da je priča veoma složena – kaže Đorđević.

On dodaje da je potreba za parkingom postojala jer je u centru grada gde je saobraćaj najproblematičniji.

– Taj parking uopšte nije izgrađen zbog stranke, već zbog toga što je u centru Vranja i što je uvek gužva za parkiranje.

Stvar je Direkcije na koji način će da vodi sporove, a ovaj ugovor je totalno neodređen i nedefinisan. Zbog toga je spor i izgubljen – završava Đorđević.

Podsetimo da je parking u naselju Češalj izgrađen sredinom 2013. godine. Parkiranje se tarifira cenom koja važi za drugu gradsku zonu, u iznosu od 30 dinara po satu.

tekst i foto: Aleksandar Aca Stojković
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: