NAPUŠTENI PSI: Trajan, skup i nerešiv problem?

U fokusu - Četvrtak 18.08.2016 - 22:07

Prema procenama veterinarskih službi, u Vranju ima oko 3.000 napuštenih pasa i mačaka, što predstavlja ozbiljan urbani problem, s obzirom da postoji samo privremeno prihvatilište za pse, a ne i trajni azil.

Sve više pasa na ulicama, rešenje sve dalje FOTO OK Radio Sve više pasa na ulicama, rešenje sve dalje FOTO OK Radio

Problem napuštenih pasa i mačaka na teritoriji Vranja nanosi direktu štetu vlasnicima životinja, samim životinjama, kao i direktnu materijalnu štetu lokalnoj samoupravi, ocenjuje Rosa Drmonjić, zastupnica Udruženje za zaštitu životinja i prirode “Najbolji prijatelj”.

- Problem napuštenih pasa i mačaka direktna je posledica neodgovornog vlasništva, pa se njihovo uklanjanje sa ulice, ne može posmatrati kao dugoročno ili uopšte rešenje problema.

Osnovne tačke za rešenje ovog problema oko kojih smo se usaglasili na sastanku kod gradonačelnika i kao članovi Radne grupe za izradu Programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka, jesu kontinuirana edukacija, masovna sterilizacija, kao i obeležavanje mikro čipovima vlasničkih pasa i mačaka.

Takođe, potrebno je uraditi i obeležavanje mikro čipovima i vakcinaciju napuštenih životinja
- pojašnjava Drmonjićeva.


Pored ovih mera potrebno je hitno izmeniti i odluku o držanju pasa i mačaka, držanju domaćih životinja kao i donošenje programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka u Vranju, kao i izgraditi prihvatilišta za pse.


Na svemu ovome trebalo bi raditi paralelno.

Predsednik Skupštine Vranja i veterinar Dejan Tričković, kaže da se program smeštaja životinja u privremena prihvatilišta, kao takav sprovodi i u drugim gradovima u Srbiji, i da posle prihvatanja i zbrinjavanja, podrazumeva ponovno vraćanje  sa mesta sa kog su uzete.

- Azil podrazumeva neki trajni boravak, a prihvatilište podrazumeva dovoženje, pregledavanje, vakcinisanje, čipovanje pasa i vraćanje  na mesto sa kog su uzeti.
 
Naše prihavtilište u Davidovcu funkcioniše, i tu nema nikakvih problema.

Rešavanje problema u smislu trajnog zbrinjavanja životinja,  za sad ostaje samo na ideji, jer za tako nešto ne postoje sredstva.

Zamislite da smestite sve te životinje na jedno mesto i da ih čuvate do kraja njihovog života, da brinete o njima, to ipak podrazumeva neke civilizacijske tekovine, koje Evropa gradi decenijama
- kaže Tričković.

 

Problem Vranja sa napuštenim životinjama kulminaciju je dobio poslednjih godina kada grad nije imao potpisan ugovor sa prihvatilištem u Davidovcu, pa nadležne službe “Komrada” nisu hvatale pse sa ulice.

Nela Cvetković, piar  “Komrada”, pojašnjava da  Zoohigijeničarska služba ovog vranjskog preduzeća sada funkcioniše, a životinje se hvataju i po prijavi inspektora zoohigijene, ili građana.

- Svakodnevno radi Zoohigijeničarska služba, vodimo evidenciju o uhvaćenim psima, kasnije ih smeštamo u prihvatilište u Davidovcu, a od grada naplaćujemo naloge koje smo realizovali.

Deo smo i Radne grupe koja je formirana od strane grada za rešavanje ovog problema.

“Komrad” bi trebalo da nabavi čitače za mikro čipove pasa, kako se ne bi dešavalo da se ponovo hvata pas koji, je već jednom prošao kroz prihvatilište
- kaže Cvetkovićeva.

Jedan od zaključaka sa sastanaka Radne grupe je i da se uvedu veće sankcije za građane koji se ne ponašaju savesno i napuštaju svoje životinje.


Cvetkovićeva kaže da kako Zoohigijeničarska služba ima samo tri radnika, potrebno je povećati i broj zaposlenih na ovim poslovima, kako bi ekipe mogle da rade i u popodnevnim satima, ali i vikendom.

Dušan Veličković, direktor Veterinarske stanice u Vranju, kaže da se problem napuštenih životinja, ne može rešiti, dok se ne promeni mentalitet ljudi koji žive na ovim prostorima.

Najveći problem su vlasnici pasa, jer ako uzmu psa trebalo bi da ga čuvaju, a ne da ga puste na ulicu posle nekoliko meseci, kada im nije više zanimljiv i sladak.

To je najveći problem, jer bi prvenstveno trebalo da se sankcionišu vlasnici pasa, i sve bi se dovelo u red
- izričit je Veličković.

Inače, od decembra prošle godine, Grad Vranje dobio je 90 zahteva za odštetu zbog ujeda pasa lutalica.
 

Ovaj segment programa OK Radija podržan je od strane grada Vranja u okiru medijskog projekta "Informisanje građana u službi javnog interesa". Stavovi izneti u prilogu ne odražavaju nužno stav grada Vranja.

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: