Nei Pori, srpski sirotinjski raj (FOTO)

U fokusu - Subota 12.07.2014 - 12:32

Vranje - Nei Pori, letovalište u podnožju Olimpa, omiljena je destinacija turista iz cele Srbije.

Nei pori - more je najjeftinije Nei pori - more je najjeftinije

Poznato je kao novosagrađeno mesto, početkom 80-tih godina 20. veka na mestu nekadašnje američke vojne baze. Široke ulice, nove vile i hoteli zamenili su isušenu močvaru.

Duga i široka peščana plaža i plitko priobalje su jedan od  zaštitnih znakova mesta, kao i komarci za koje se  morate adekvatno pripremiti.

Da je izreka “pukli smo kao Grčka” donekle istinita pokazuje pomenuta plaža koja je stvarno dugačka i široka, ali i nikad prljavija.

Ne čisti se, iako je stigao početak glavne sezone. Nema kanti za otpatke, nema VC-a, nema kabina za presvlačenje.

Plaža je prepuna raznih sitnih otpadaka, najviše pikavaca od cigareta, hartijica, komada drveta, bodlji, koštica, cevčica, zapušača i čega ti sve ne.

Zato, turisti iz Srbije, uglavnom penzioneri sa unucima kad stignu sa svojom opremom: dva suncobrana od 5 evra, dva do tri podmetača za ležanje od 2 evra, dve do tri torbe sa hranom, kolačima i voćem, dve do tri flaše hladne vode, lopte, gume i dušek za vodu prvo očiste mesto, bacaju svo đubre sa strane blizu njih, utabaju pesak i smeštaju se.

Kad se isproba voda i odradi prvo kupanje, vade se kolači, deca traže krofne jer Grci prodavci od ranih jutarnjih sati prolaze i viču kao nedodrgavi: “Lokumades, krofne, euro-krem, “cipi-ripi”, taze, džabe”...

Tu su i brojni tamnoputi prodavci iz afričkih zemalja sa svakojakom robom najlošijeg  kvaliteta. “Kaiš, 10 evra, ajde, daj tri”, viču.

Kolači, donešeni od kuće imaju prednost zbog skupoće, a krofne se kupuju u prodavnici koja nije udaljena mnogo od plaže i gde je upola jeftinije.

Pije se voda, deca se upozoravaju da redovno vrše malu nuždu u moru, čim uđu.

“Ne držite ga, ne valja za zdravlje”, savetuju. Naravno i stariji, koji listom ne znaju da plivaju, povremeno uđu u vodu do pojasa, kao puste se da plivaju i olabave bešiku.

Deca bi ceo dan u vodu, kad im ne dozvole igra se lopta na pesku, ide vika, diže se prašina, ali došlo se da se uživa, po principu “koliko para toliko muzike” i niko ne treba da se ljuti ako mu nešto zasmeta.

E, sad, komarci?! Morate biti spremni za njih inače može da vam presedne letovanje. Nije poželjno iznajmiti sobe bez komarnika.

Da biste bili pošteđeni ujeda nesnosnih malih krvopija morate da se zaštitite, a to važi posebno za decu. Ipak, najvažnije je da niste alergični na ujed.

Bez zdravstvenog osiguranja ne polazite jer Grci kao i svuda, pa i u apoteklam “šure” sa cenama.

“Kad dođosmo u sobu, vidoh ove pre nas, a njihovom detetu otekla glava od uboda komaraca, zidovi sa krvavim tragovima od borbe sa njima i pozdrav: “Neka vam je Bog u pomoći”!

Zato odmah vadimo iz torbe sprej za psrkanje zidova sobe, potom za telo, kao i neko sredstvo koje se maže na kosu i čelo, a nesnosno miriše na metol.

Žena ponela i neki “rajf” koji kad se ubode u šteker ispušta miris od kog boli glava i komarce i nas”, reći će vam spremni turisti koji su se raspitali o svim pojedinostima koje ih čekaju u omiljenom letovalištu.

Ipak, ima onih koji po principu “neće mene” nemaju nikavu zaštitu, zaborave se, pa uveče otvore vrata zbog svežine i onda komarci napune sobu.

Sledi jurnjava peškirima, udranje po zidovima, a jedan od njih sutradan završio je kod lekara jer je sav otekao, ispod očiju mu visnule kese.

“Nije mi ništa krivo, uzedoše mi 17 evra za mast i tablete, posle tri dana prođe alergija, ali ta tri dana nisam okusio ni kap rakije, a ono, bre, moja od domaće šljive “trogonjke”, pa ladna, uh, od pupka mi otkinuše, kakva šteta”, jada se jedan ugledni surdulički sapatnik.

Nei Pori ima jednu ulicu u kojoj su poređane radnje sa najeftinijom,  uglavnom, kineskom robom.

Tu nema šta nema, ali sve je nekvaliteno i  košta od 2 do 10 evra, s tim što možete da se pogađate i spustite cenu za koji evro. I pored toga, gužve su svakodenvne, posebno uveče kad se izađe u šetnju.

Deca bi želela  sve što vide i što im se dopadne da im se kupi, ali od toga nema ništa, može jedna do dve stvarčice, a mora i da se kupuju pokloni za one koji su ostali kući. Sve što se kupi, od odeće i obuće, pa do igračaka je za jednokratnu upotrebu.

U Nei Pori postoji vozić koji uveče saobraća do Platamone, karta je tri evra za odrasle, dva za decu u jednom pravcu, pa ko voli nek’  izvoli”.

Uvek je vozić pun, ali Vranjanaca i Piroćanac i još nekih nema u njemu. Za njih je to bespotrebno bacanje para, kad do Platamone može da se ode i peške za jedno sat vremena dobrog hoda.

U Platamoni su nešto bolje snabdevenije prodavnice, možda ima par njih sa kvalitenjom robom i većom cenom,

Ipak, i tamo se treba pogađati jer će vam za kožnu jaknu pristojnog kvaliteta tražiti 120 evra, a dobićete je ako ste uporni za 85 do 90.

Pomenuti turisti više vole da iznajme bicikl za pet osobe koji koša čertiri evra za sat vožnje. Kad se podeli na pet to je manje od evra, a sledi luda vožnja širokim ulicama.

Hrana u Nei Poriju je duplo skuplja nego, recimo, u Vranju. Zato se nosi od kuće, neko manje neko više. Uglavnom su to poluzgotovljena jela čije se spremanje dovaršava u sobama gde letuju.

Oseća se zanosan miris pasulja, gulaša, variva, punjenih paprika… Sve pršti od mesa, suvih rebara i slanine jer jedamput se letuje i jedanput se živi.  

Rakija i salata  su obavezne, a posle jela podeli se sa ženom i jedno pivo u limenkii, koje je u proseku, ako se ne luta po mestu, oko 80 centi. Skupo, ali kad se podeli i nije.   

Za one koje mrzi da nose hranu tu je market “Lidl” u obližnjoj Leptokariji i odlazi se mesnom autobusom. Tamo ima robe za svaki džep, zavisno od proizvođeča i kvaliteta.

Hrana je u “Lidlu” duplo jeftinija nego u Leskovcu. Svakodnevo su akcije, pa se može natrčati na prosečno nemačko pivo za 0,30 centi po limenki.
 
Ipak, ono što ne propušatju svi srpski turisti, a i makedonski , je pijaca koja je petkom u Nei Poriju. Tu ima svega i svačega, sveže morske ribe od 10 do 20 evra po kg, raznih vrsta maslina od 1,80 do 4 evra po kg, maslinovog ulja od 3 do 4 evra po litru.

Naravno, voća i povrća u izobilju, čak, i organskog. Ima i tezgi sa odećom i obućom, ali to je sve sumnjivog kavliteta kao i u radnjama u mestu, samo što je nešto jeftinije.

Najviše se kupuje donji veš i čarape, kako za sebe tako i za poklon, Tu je neizbežna alva, takođe, za poklone, recimo za užu porodicu.

I, kako reče jedan od naših turista: “Tu, bre, kad prođoše 10 dana, kao juče da dođosmo, sad treba da se pakujemo. Nije mi jasno zašto se uvek vraćamo sa jednom torbom više, kad dve ispraznimo”.

Nervoza pred dolazak autobusa koji vodi nazad je prisutna. Neki se žale na smeštaj, neki hvale, a kad stigne nova smena većina priskače u pomoć da kaže šta ne valja, gde je najettiniji hleb, paradajz, breskve i sve ostalo.

Ipak, nervozu eliminiše pomisao da će biti predaha na grćkom fti šopu Evzoni gde je prilika da se kupi flaša uza od 2l i obavezno još koja kesa čokoladica “snikers”.

Dušan Đorđević

 

              

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Anastasija
24.06.2019. , 21:55
Ni u jednom trenutku nisam čula negativne kritike o samom gradu, nego diskriminaciju tamnoputih prodavaca i opuštanje bešike.