Neka pukne škembe (FOTO)

U fokusu - Ponedeljak 01.09.2014 - 13:20

Vranje – Sedma po redu narodna manifestacija “Šembijada” odžana je u Krševici pred više od 1000 posetilaca u nedelju, 31. avgusta.

sa Skembijade u Krsevici sa Skembijade u Krsevici

Od ranih jutranjih časova počele su pripreme za manifestaciju na loikalitetu “Kale-Krševica”. Čeda Krstić Apsdandžija, jedan od organizatora imao je pune ruke posla. Sučan dan najavljivao je brojne ljubitelje škembe čorbe i specijalieta, kao i dobre zabave i odmora u prirodi pored Krševičke reke.

Ove godine na zadovoljstvo organitatora prijavilo se 17 ekipa i pojedinaca iz Vranja, Bujanovca, Grdelice i okolnih sela koje je uzelo učešča u takmičenjeu. Dimilo se na livadi pored lokaliteta, pripreme su tekle na vreme, škebići i začini bili u pripravnosti, a kotlići stavljeni na verige.  

Za takmičenje se radilo temeljito, za goste i svoju dušu odmah spremalo meze: pohovani škembići, ljuta čorba od sitno sečenih škembića, potom svinjski ražnjići, džigerice, pa pogače i naravno najbolja “domaća” rakija koju su svi nudili neštedemice.

“Masno je, bre”, upozoravla je jedna starija gospođa iz Vranja, a čičica od svojih 80 leta iz klinovca joj odgovara: “Ma, ovo je jedan dan u godinu, pa zato neka pukne škembe”!

Počinje i zabavni deo, narod se okuplja u velikom broju, više nema mesta za parkiranje kola, moraće da se traže okolne livade.

Za mlade peva okkestar “Trio” iz Vranja, uglavnom folk muziku. Deca igraju u ritmu, ali i pevaju jer im reči pesama nisu strane.

Manifestaciju otvara vidno uzbuđen Čeda Krstić i hor “Sveti Sava” iz Bujanovac pevajući himnu “Bože prvade”.
“Prošlu godinu beše katastrofa, za malo da je ukinu, al dok sam živ ne dajem, bre. Gledajte, sad, ovu lepotu”, viče Čeda okupljenim meštanima.

Ipak, najveće oduševljenje brojnih posetilaca izaziva pojavljivanje vlasotinačkog glumca, zaštitnog lica “Škembijade” Đorđa Cekića Džombe koji priča viceve, a potom kultirno umetničko drušvo vranjskih penzionera sa igrama iz vransjkog kraja.
Atmosefera je uzavrela, sunce bije u teme, ali nikome to ne smeta.

Škembe čorba vri u kotlićima, specijaliteti krčakaju… Ekipa Gugutka iz Vranja, koja  pored takmičenja, sprema kazan za posetioce igra u ritmu muzike i dobacuje. “Sve je u lovačkim začinima. Džabe što su tu ovi lovci  iz Fazana, Gugutka kad gukne čorba igra u tanjiru”!

Tu je i Stanojko Ilić Čiko iz Vranja, čuveni ćevabpdžija još iz vremena kultne kafane “Proleće” i njenog valsnika Mite Tatabita. “Aman, ko će Noke da pobedi, taj se nije rodio, kad su specijaletiti u pitanju”, kaže nam stariji meraklija iz Vranja dok probamo  svinjski gulaš koji se topi u ustima.

Proglašenje pobednika proteklo je u slavljeničkoj atmosferi, uz igru i pesmu, a žiri u sastavu: Predrag Zlatković iz Ćuprije, presednik, Đorđe Cekić Džomba iz Vlastinaca i Sveta Stojiljković Bizon iz Vranja, članovi odliučili su da najbolji budu: u kategoriji škembe ćorba - 1. Gugutka Vranje, 2. Stanimir Zdravković Mice, Bujanovac, 3. Slavko Stoilković, Grdelica I u kategoriji specijaliteti - 1. Stanojko Ilić Čiko, Vranje, 2. Stanimir Zdravković Mice, Bujanovac, 3. LU.  Fazan, Vranje.

Narod nakon proglašenja pobednika približava se kazanu kod Gugutki, mnogi u hladu već raspoalili skaru, neki peku klipove klukuruza – pije se jede, svi su veseli, krste se I viču: Daj Bože I  dogodine”!.

Dušan Đorđević

 

                                  

OK Radio

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: