Novi namet na vilajet

U fokusu - Nedelja 02.09.2012 - 11:43

Umesto TV pretplate građani će plaćati taksu koja će se naplaćivati po stambenoj jedinici i iznosiće verovatno 600 dinara.

Kako je objavio "Press" radna grupa Ministarstva kulture utvrdila je Predlog zakona o javnim servisima koji definiše rad nacionalnog, pokrajinskog i regionalnih servisa. U njemu je definisan i način njihovog finansiranja.
 
Taj predlog u članu 44 predviđa ukidanje RTV pretplate i uvođenje takse koju će plaćati svaki punoletni građanin Srbije na koga se vodi stambena jedinica ili poslovni objekat. 
 
U članu 46 detaljno se opisuje način prikupljanja podataka o vlasnicima stambenih jedinica. 
 
Tako će Radio televizija Srbije i Radio televizija Vojvodine podatke prikupljati direktno od korisnika, privrednih društava za distribuciju električne energije, MUP-a, Poreske uprave, registra privrednih subjekata, katastra nepokretnosti i javnih komunalnih preduzeća i to samo na osnovu pisanog zahteva RTS odnosno RTV.
 
Članom 47 predviđa se visina mesečne takse koja bi za građane trebalo da bude 1,5 odsto prosečne neto plate u Srbiji, na osnovu statističkih podataka za prethodnu kalendarsku godinu, što bi trenutno iznosilo oko 600 dinara, što je skuplje od trenutne TV pretplate za 100 dinara.
 
Za one koji žele da plate unapred tri mesečne takse, zakonodavac je predvideo popust od pet odsto, a za plaćanje od šest do 12 taksi popust je 10 odsto.
 
Zakon predviđa i sankcije za neplatiše. Tako, ukoliko se ne plate tri mesečne takse kazna za pojedince iznosiće 5.000 dinara.
 

Predlog zakona predviđa postojanje republičkog javnog servisa (RTS), pokrajinskog (RTV) i šest regionalnih javnih servisa koji će funkcionisati u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru, Užicu i Zaječaru, piše "Press". 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju U fokusu

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: